neljapäev, 17. veebruar 2022

Suitsulõhekreemiga profitroolid


Kuna meie kalli kodumaa aastapäev ei ole enam kaugel, siis on viimane aeg hakata juba vaikselt sättima ja menüüd paika panema ;-) Kuigi blogis on terve hulk EV iseseisvuspäeva tähistamiseks sobivaid retsepte, siis järgneva nädala jooksul lisan siia neid juurde. Alustan kodumaise rukki- või toortatrajahuga soolaste tuuletaskutega, mille sees on maitserikas suitsulõhekreem. Loomulikult sobib see ka muul ajal peolaual pakkumiseks, sest eriti head on need minu arvates just vahuveiniga, aga kodumaa sünnipäevaks on need samuti igati sobivad suupisted. 

Kuigi tuuletaskute valmistamine ei ole keeruline inimesele, kes küpsetamisega tegeleb, siis võib need vabalt asendada ka soolaste küpsiste, kreekerite, (tatra)pliinide, soolaste pannkookide või hoopis röstleiva või -saiaga. Lõhekreem on eriti lihtne valmistada ja sobib suupistete valmistamiseks kõigi eelpool nimetatutega hästi kokku. Selle lõhevõide võib ka lihtsalt kausiga lauale panna ja igaüks saab ise leivale-saiale, küpsistele või pliinidele seda meelepärase koguse määrida või pritskotiga asetada. 

Kui soovid lõhetäidise pritskoti abil tuuletaskutesse, küpsistele vms panna, siis soovitan selle eelnevalt köögikombainis ühtlaseks töödelda, kui soovid eriti kreemjat konsistnetsi. Kui aga lusika abil, siis piisab kahvliga purustamisest. Mina kasutasin küll pritskotti, kuid jätsin siiski köögikombaini vahele. Võid jätta tuuletaskul ka "kaane" pealt ära lõikamata ja kasutada täidise sisse panekuks hoopis noaga tehtud sisselõiget.

Mina kasutan nii profitroolitaina kui ka kreemi jaoks metallist 11 mm läbimõõduga sakiliste servadega otsikut. 

Soolased tuuletaskud

Rukki- või toortatrajahu teevad tainast ja välimust pisut rustikaalsemaks, kuid võid selle asemel ka nisujahu kasutada. 

 Sellest taignakogusest tuleb kaks suurt plaaditäit pisikesi profitroole.

1,25 dl piima
1,25 dl vett
100 g võid
0,5 tl soola
100 g nisujahu
50 g rukki- või toortatrajahu 
4 toasooja muna + 1 muna soovi korral määrimiseks

Haki või kuubikuteks, pane koos vee ja soolaga potti ning lase keema tõusta. Sega sisse piim, klopi spaatliga sisse nii nisu- kui ka toortatra- või rukkijahu ja küpseta tainast madalal tulel pidevalt segades 5 minutit, et taigen muutuks kuivaks ja elastseks. Taigen peab poti külgedelt lahti lööma ja tekkima taignapall. NB! taigent tuleb hoogsalt segada, et see poti põhja kinni ei jääks. Kui tainast on moodustunud pall, siis küpseta seda mööda põhja keerutades. 

Võta pott pliidilt, pane taigen kaussi, lase selle u 10 minutit jahtuda ja lisa ükshaaval munad (segada spaatliga enne üks muna taignaga ühtlaseks, kui järgmise muna lisad). Pane taigen pritskotti ja tee plaadile u 2 cm vahega väikesed kuhjakesed (u kahe-eurose suurused). Pealt võid soovi korral määrida lahtiklopitud munaga. Vajuta märja sõrmega tekkinud tainatipud alla, sest need võivad kõrbeda.

Küpseta profitroole ahjus 200 kraadi juures 10 minutit, vähenda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 20 minutit kuni tuuletaskud on kuldpruunid. NB! ahju ei tohi keedutaigna küpsetamise ajal avada!!!

Lülita ahi välja, võta profitroolid ahjust, lõika kõigile alla äärde külje peale ava sisse ja pane veel 10 minutiks ahju kuivama. Seejärel tõsta profitroolid restile jahtuma.

Lase tuuletaskutel jahtuda ja täidise sissepanemiseks lõika tuuletaskul kas "kaas" pealt ära või kasuta alla äärde noaga tehtud sisselõiget, et täidis pritskotiga sisse panna. 


Lõhekreem

400 g kuumsuitsulõhet
100 g toasooja toorjuustu
3 sl paksu majoneesi
3 sl paksu hapukoort
valget pipart
peotäis hakitud tilli (soovi korral)
kaunistuseks soovi korral kalamarja ja hakitud tilli

Purusta suitsulõhe kahvliga ja sega läbi ülejäänud ainetega. Lase kreemil umbes tund külmkapis taheneda. Aseta see jahtunud tuuletakutesse, millel on "kaas" pealt ära lõigatud. 

Kommentaare ei ole: