esmaspäev, 16. aprill 2012

Täiuslik Pavlova granadilliga


Pavlovat küpsetan ma viimastel kuudel ikka päris tihti, sest see lihtsalt on selline täiesti geniaalne imelihtne kook, mida armastavad ka mitte-magusasõbrad ning mida annab kombineerida erinevate asjadega alates õuntest, rabarberist, aprikoosi- ja sidrunivõidest, lõpetades muude (hapukate) puuviljade ja marjadega. Munakollaseid saab aga lisaks minu "tavalise" Pavlova juures loetletud kookidele (nt marjadega juustukookšokolaadi-rummipirukas, klassikaline (ehk ilma beseekihita) Key Lime Pie ja Key Lime juustukook) kasutada ära ka sõrnikute või vaniljekreemi valmistamisel.

Mõni aeg tagasi jäi mulle silma ajakirjast Delicious Perfect Pavlova retsept, mis loomulikult(!):) tuli esimesel võimalusel järgi proovida. Tegin siiski selle retsepti järgi vaid Pavlova enda ehk beseepõhja - täidise katsetamine jääb siiski suveperioodi, kui värsked vaarikad on aiast võtta ja Eestis müüdavad virsikud/nektariinidki väheke magusama maitsega. Seekord valmistasin (täiusliku) Pavlova peale hoopis granadilli-curd'i, aga granadilli võib retseptis rahulikult sama koguse astelpajumahlaga asendada. Minu arvates on see röstitud metspähklitükkidega pehme põhja ja hapuka granadillikreemiga kook absoluutselt täiuslik, niiet peaks vist Delicious ajakirja meeskonnale kirjutama, et nad oma Pavlova koogi nime ära muudaksid:D Ma tõesti ei kujuta ette, et võiks olla midagi Pavlovaga veel paremini sobivat kui granadill:) Lihtsalt superhea kooslus!:) Ja kui ma muidu armastan lemon curd'i, siis pärast granadillivõide esmakordset tegemist ei ole ma üldse kindel, et ma sidrunivõiet enam eriti tihti valmistama hakkan, sest granadilli oma on lihtsalt niiiiii palju maitserikkam... :)

Järgmisel pildil ongi täiuslik Pavlova isiklikult. Tõe huvides pean igaks juhuks mainima, et tegin seekord selle kaheksast tavasuuruses munavalgest (muid koostisosi kasutasin siiski resteptis toodud kogustes), et kõik granadilliparfee tegemisest alles jäänud munavalged ilusti ära kasutada. Päris suur Pavlova tuli välja:)


Pavlova:
6 suurt munavalget 
300 g (tuhk)suhkrut
1 tl vanilje- v 0,5 tl mandliekstrakti
50 g röstitud ja hakitud sarapuupähkleid 

Soojenda ahi 120 kraadini. Tee ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile 26 cm läbimõõduga ring.

Vahusta munavalgeid kuni tekivad kõvad tipud ja lisa pidevalt edasi vahustades suhkur. Kui suhkur on lisatud, vahusta veel 5 minutit kuni vaht on tugev ja särav. Sega vahu hulka ettevaatlikult vaniljeekstrakt ja hakitud pähklid, mida on eelnevalt ahjus röstitud ja millelt kestad eemaldatud.

Kuhja beseevaht küpsetuspaberile ringi sisse. Tee keskele lusika tagaseljaga süvendus, et ääred oleks natukene kõrgemad. Küpseta ahjus 2 tundi ja 30 minutit. Keera ahi kinni ja jäta kook ahju kuni see täielikult jahtub.

Tõsta jahtunud Pavlova alusele ja laota peale granadillivõie.



Granadillivõie:
90 ml granadillimahla
30 ml sidrunimahla
100 g suhkrut
2 suurt muna
2 suure muna kollast
näpuotsatäis soola
85 g võid


Selle koguse granadillimahla jaoks on vaja u 7-8 granadilli. Lõika granadillid pooleks, uurista lusikaga sisu välja ja pane sõela sisse kausi kohale, et mahl välja voolaks.

Võide tegemiseks kasuta kas paksupõhjalist potti v kaussi, mille oled veevannile asetanud. Vispelda kokku granadilli- ja sidrunimahl, suhkur, sool, munad ja munakollased ning seejärel lisa võikuubikud. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispliga segades kuni või on sulanud. Suurenda kuumust natukene (keskmise kuumuseni) ja sega vispliga hoogsalt kuni segu muutub moosisarnaseks. Granadillivõie on valmis, kui visplit segust tõstes hoiab segu potti tagasi langedes oma kuju. Kurna võie läbi sõela ja hoia külmkapis. 




Granadillivõide peale omakorda pane toorjuustukreem, milleks sega vispliga ühtlaseks:
400 g toasooja toorjuustu 
4 spl kondenspiima ja 
1 tl vanilje- või 0,5 tl mandliekstrakti (soovi korral)

Katte peale panin seekord granadilli viljaliha, aga sobivad hästi ka sügavkülmast võetud astelpajumarjad.


15 kommentaari:

Tuuli ütles ...

Aaahhh! Nüüd on küll minestamise koht! See Pavlova näeb ikka täiesti talumatult ahvatlev välja

Karima ütles ...

tahaks seda kohe nyyd ja praegu!
pavlova on nii hea kook ja granadillid awwwwwwww

Britt ütles ...

Tõesti väga kaunis! Minul pole siiani kusjuures suured pavlovad õnnestunud ja mingil hetkel ma lihtsalt loobusin. Tundub, et tuleb jälle muna kapist välja võtta. :)

Mari-Liis ütles ...

Ülimalt ahvatlev kooslus. Magusat ja haput ja kreemi ja krõmpsu-super!

Elis ütles ...

Ma olen väga lähedal ekraani lakkumisele :D

H ütles ...

Wow! Ainlt üks küsimus, kust Tallinnas granadilli osta saab?

Juc ütles ...

Tõeliselt isuäratav, isegi otse lõunasöögilt saabujale :). See on Sul väga hea mõte, et panna grenadillivõi veel sinna alumiseks kihiks, järgmisel korral, kui palovat teen, teen ka nii! :)

H ütles ...

Ikkagi, kust te grenadilli ostate? :)

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda, et Teile kõigile ka granadilli kooslus pavlovaga ahvatlev tundub:) Ja see on tõesti hea! Hapukas võie pavlova ja toorjuustu v vahukoore katte vahel on see, mis teeb ühest tavalisest pavlovast ülihea koogi, sest nii ei lähe pavlova liiga läägeks:) Hapusid marju v granadilli veel peale ka ja ongi täiuslik kook olemas;-)

H, anna andeks, ma olin päev otsa arvutist eemal:) Mina olen ostnud granadilli Kaubamajast ja Stockmannist (Kaubamaja toiduosakonnas on granadilli kilo üle 3 euro kallim, kui Stockis), Solarises pidi ka olema. Head kokkamist!:) kusjuures, Sa võid granadilli asemel vabalt ka astelpaju mahla kasutada ja peale astelpaju marju panna - tulemus on peaaegu sama hea:)

Astrid ütles ...

Pavlova suurim fänna ma ei ole, kuid see Pavlova viis küll keele alla & meeled lakke. Täiuslik tasakaal magusa ja hapu ning pehme ja krõbeda vahel. Besee oli üks parimaid, mida olen saanud ning lisaks heale maitsele nägi see krõbe serv nii ahvatlev välja, et ma olin sunnitud(!) seda näpuga katsuma!:) AITÄH!

Silja Luide ütles ...

Einoh, Astrid, Sa ikka kohe oskad!:) Naersin ikka kõva häälega Su kommentaari lugedes ... See, et Sa olid sunnitud pavlova serva suisa näpuga katsuma, oli muidugi eriliselt liigutav:):):)
Ja pole üldse tänu väärt, kallis, tead isegi;-) Küpsetamine on puhas rõõm ja kui õnnestub jälle keegi "ma pavlovat eriti ei armasta" ära võluda, siis on päev (antud juhul isegi mitu päeva) korda läinud:):):) Musi!

H ütles ...

Oi Jeerum Silja .. sain õiged viljad ja tegin koogi valmis. Ma teen üsna palju kooke no aga SEE - täielik uus lemmik, taevalikult hea, mul ei jätku sõnu! Suured tänud!!!

Silja Luide ütles ...

Kulla H, vot selle kommentaari tõttu on mul ikka juba tükk aega lai naeratus näol:D Väga lahe, et see pavlova sai koogispets'i heaksiidu (ja suisa lemmikuks)!!!:) Rõõm on minupoolne;-)

Anonüümne ütles ...

Tere! Näeb nii hea välja aga enne proovimist ka paar küsimust:
Milline oleks parim küpsetusprogramm? Kas alumine-ülemine kuumutus sobiks või oleks mingi muu parem?
Kas sarapuupähklid on hädavajalikud?
Kui kooki ennast õhtul vaja, kas hommikul on ok valmis teha ja siis see külmkappi ootama jätta?

Ette tänades vastuste eest!

Silja Luide ütles ...

tere, loodan, et vastus hiljaks ei jää, aga olen hetkel välismaal ja ei satu eriti tihti arvuti taha.

kõigi küpsetiste jaoks on mõeldud tavaline kahepoolne (alt ja ülevalt) kuumutamine; kui on mõni erirežiim, siis see on eraldi ära märgitud.

sarapuupähklid võib vabalt ära jätta.

hommikul on igati ok valmis teha, sest pavlova peabki täielikult jahtuma enne söömist.

head küpsetamist! :)