reede, 21. detsember 2012

Gluteenivaba jõulukeeks ja raamatuloos

Olen sel sügisel ja jõuluajal blogisse kahjuks vähe retsepte lisanud, kuid loodan, et järgmine sügis on rahulikum ja ehk õnnestub siis ka jõulutunne kuidagi saavutada - varasematel aastatel pole sellega kunagi probleeme olnud ... Naljakas, et isegi imeilus talveilm ja hästi toredad jõulupeod ei suuda mind kuidagi õigesse meeleollu viia, niiet ilmselgelt on aeg väikeseks puhkuseks:) Seekord on muidki asju teisiti, nt on detsember teistmoodi, millest olete kõik oodatud homme kell 12 Veinisõbras osa saama!

Küll aga olen eelmisel (ja natukene ka üle-eelmisel aastal) lisanud mitmeid maitsvate küpsiste, suussulavate trühvlite ja krõmpsuvate magusate/vürtsiste pähklite retsepte, mida näeb kõrval oleval (paremal pool) pildil klikates, ja mis sobivad ideaalselt nii kinkimiseks kui ka ise nautimiseks. Pildil (foto on Marju tehtud) olevad šokolaadiküpsised leiab meie raamatust "Magus kiusatus" , nagu muid toredaid kingi-ideid ning koogiretsepte enda ja sõprade rõõmustamiseks. Nt on seal purk küpsiseseguga, mis tuleb kausis muna, sulatatud või ja soovi korral ka brändiga ära segada, pallideks vormida ja ahjus mõnusateks krõbetateks küpsisteks küpsetada.





Aga et raamatus on ideid aastaringseks kasutamiseks, siis soovin selle ühele blogilugejale kinkida:) Selleks palun anna endast postituse all märku, raamatu uue omaniku nime loosin välja esimesel jõulupühal ehk 25.-ndal detsembril:)


Suurepärane kingitus jõuluajal on muidugi ka isetehtud piparkoogitainas (siin on lihtsam variant) või sellest tehtud piparkoogid. Mis jõulukookidesse puutub, siis eelmisel aastal lisasin siia ühe kihilise kohupiima-pohlakoogi retsepti, mida saab eriliselt kiirelt valmistada. Mulle endale maitsevad aga tohutult ohtrate kuivatatud puuviljade ja erinevate pähklitega jõulukeeksid! Olen neid teinud läbi aastate mitmeid erinevaid, aga praegust gluteenivaba varianti proovisin esmakordselt. Ja tundub, et läheb raudselt kordamisele:) Algne retsept on siin, aga võrreldes originaalretseptiga tegin ikka päris palju muudatusi. Järgmisel korral aga lisan pähkleid ka kindlasti rohkem - vähemalt kolmekordistada võiks praegust 50 g mandleid kindlasti ;-)

Pikemaks säilitamiseks tuleks keeks mähkida tihedalt kas kilesse v paberisse ning seejärel omakorda veel fooliumi sisse. Niimoodi õhukindlalt pakituna võib see küpsetis kuivas jahedas kohas suisa 2 kuud säilida. Aeg-ajalt võiks jõulukooki aga 1-2 sl alkoholiga (kasuta sama, mida keeksi sees) kasta.




Vaja läheb:
400 g rosinaid
300 g kuivatatud ploome
100 g kuivatatud jõhvikaid
100 g suhkrustatud kompotikirsse (ehk punaseid kirsse suhkrusiirupis)
2-3 tl piparkoogimaitseainet
1 sidruni riivitud koor
1 apelsini riivitud koor
6 sl brändit v rummi + kastmiseks

2-3 sl (suhkruroo)siirupit
50 g (blanšeeritud) mandleid

100 g jahvatatud mandleid
50 g riisijahu
50 g maisijau
0,5 tl soola

225 g toasooja võid
200-225 g tumedat muscovado't
6 suurt v 7 väikest muna

Kaunistuseks:
4 sl aprikoosimoosi
kuivatatud puuvilju (nt viigimarjad, aprikoosid), suhkrustatud kirsse, röstitud mandlilaaste, pähkleid, mandleid ja/või sidruni- ja apelsiniviile v sektoreid

Pane kuivatatud puuviljad (ploome hakkisin väiksemateks tükkideks), piparkoogimaitseaine, punased suhkrukirsid ja peenelt riivitud tsitrusekoored kaussi. Vala peale alkohol, kata kauss toidukilega ja lase üleöö seista. 

Järgmisel päeval sega siirup ja hakitud mandlid kuivatatud puuviljade segu hulka. Teises kausis sega omavahel jahvatatud mandlid, jahud ja sool. Klopi munad kergelt lahti. Mikserda toasoe või suhkruga kohevaks vahuks ja lisa edasi vahustades ükshaaval kergelt lahtiklopitud munad 1 sl kaupa. Kui hakkab tükki minema, siis lisa 1 sl jahusegu.

Sega jahusegu õrnalt või-munavahu hulka, seejärel lisa õrnalt segades puuviljad. Määri 20-21 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga ning vooderda põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi ja silu pind.
Edasi läheb nüüd huvitavaks .. :) Mähi paber kahekihiliselt ümber vormi nii, et äär on 5 cm kõrguselt üle. Seo nööriga kinni. Kata vorm pealt kahekordse küpsetuspaberiga, mis on lõigatud täpselt vormi suuruseks. Tee katte keskele auk, et aur saaks välja. 

Küpseta 150 kraadises ahjus 3 tundi. Seejärel eemalda pealmine küpsetuspaber ja küpseta vajadusel veel 30 minutit, kuni keeks on pealt pruunikas ja sissetorgatud tikk tuleb kuivalt välja. Eemalda kook vormist restil oleva küpsetuspaberi peale. Jahtunud koogile tee tikuga u 2,5 cm pikkused augud ja piserda üle 2-3 sl alkoholiga. 

Kaunistamiseks soojenda aprikoosimoos ja pintselda üle koogi. Kata meelepäraste puuviljade ja pähklitega. Mul olid röstitud mandlilaastud, sidrunifileed, kompotikirsid ja peened apelsinikoored.



Soovin imeilusaid, rahulikke ja rõõmsaid jõule kõigile!


24 kommentaari:

Meeli ütles ...

Eks tuleb end raamatuloosiks üles anda. Kui päkapikud seda kuuse alla ei too ja loosis ei vea, lasen abikaasal selle raamatu aasta alguses olevaks sünnipäevaks kinkida :D

Riina ütles ...

Väga lahe blogi, jälgin pidevalt ja aegajalt katsetan ka. Raamatust oleks muidugi mugavam retseptis näpuga järge ajada... :)
Ilusaid jõule ja edu edaspidiseks!

Kirsika ütles ...

IMELIST Jõuluaega ja magusaiiiiid kooke ja palju lund ja armastust ja rõõmu Uueks Aastaks! :)
Kirsika Maamägi

Tsuslikuke ütles ...

Silja Sul on ülihead koogid alati, võinoh niipalju kui ma olen jõudnud Sinu retseptide järgi järele teha :)
Oleksin väga raamatust huvitatud.
Imelisi jõulupühi ja loodan, et pühade tunne ikka vaikselt peale hiilib!

Kadri ütles ...

Imelist ja magusat jõuluaega!
Sinu kookide fänn Kadri Tartust!

Anonüümne ütles ...

Silmadega võib lausa seda blogi süüa ja no raamatus need Marju pildid....
Puhas rõõm!
Imelisi ideid ja nautimist!

Lea

Aliise ütles ...

Panin raamatule juba raamatupoes silma peale, aga tore oleks see hoopiski loosiga endale saada :)
PS! Siit saadud brownie retseptid on parimad.

Kokkamas95 ütles ...

Ilusaid ja magusaid jõule!
Väga hästi õnnestunud raamat!

Anonüümne ütles ...

Jah, see raamat on kindlasti väga väga vahva. Soovin loosimisel osaleda. Olen blogi regulaarne lugeja ja imetlen siinseid pilte ja retsepte. Kauneid pühi soovides! tumevalge

Elise ütles ...

Häid jõule!
Raamatut olen juba mitu korda poes imetlenud, aga ostmiseni pole jõudnud.
eliseteemus@gmail.com

Anonüümne ütles ...

Tere!
Kuidagi on nii juhtunud, et enamik kooke, mis aasta teisel poolel küpsetada on tulnud, on just siit blogist... Igal juhul loen alati huviga ja proovi jõudu mööda üht-teist ka ise ellu viia.
Kes siis raamatuloosist ära ütleks ;)
Rahulikke jõule! Uut aastat, kus palju põnevaid avastusi ja rohkelt inspiratsiooni.
Kristi

MARIT ütles ...

Häid jõule Silja!

Olen Sinu raamatut raamatupoes sirvinud ja imetlenud. Väga kaunis koogiraamat, mis võiks iga küpsetaja raamaturiiulis olla!

Mariann ütles ...

Raamatuloosis osaleks suurima hea meelega.
Enamus häid ideid on sinu blogist pärit :)

Gaili ütles ...

Annan ka endast märku :)

Kõige parem koogiblogi ;)

Anonüümne ütles ...

Mina annan ka end loosi- päkapikule üles, ehk nüüd saab minu sussi sisse ka midagi:) head.
Armas blogi on:)

Unknown ütles ...

Mina annan ka end loosi- päkapikule üles, ehk nüüd saab minu sussi sisse ka midagi:) head.
Armas blogi on:) Siit juba mitmeid retsepte katsetatud.
Vabandan topelt postituse pärast.

katike ütles ...

Tere! Sooviksin ka raamatuloosis osaleda! Leidsin blogi alles eile, aga jóudsin juba ühe retsepti oma kladesse kopeerida...
Raamat tundub pónev, kahjuks pole seal, kus elan, vóimalust kusagil raamatut oma käega katsuda ja vaadata.
Pean lootma jóuluinglile.
Häid jóule!
Katrin N.

Unknown ütles ...

Retseptid on isuäratavad ja pildid imelised. Kindlasti katsetan, kui köögiremont valmis :-)
Jõudu küpsetamiseks!

Anonüümne ütles ...

Blogi jälgin pidevalt juba kevadest saadik. Retseptid meeldivad, pildid on ilusad.
Ja raamatuloosist ei saa ju ka ometi ära öelda :)
Triin K.

Liisi ütles ...

Seda raamatut oleks küll ülitore jõuludeks saada. Ilusaid pühi!

Helle ütles ...

Oiii, "Magus kiusatus" oleks küll ülihea jôulukingitus:)
Mônusaid üllatuslikke ideid ka edaspidiseks ja ilusat pühadeaega!

Aet ütles ...

Kauneid pühi ja toredat aastavahetust! :)

mercredi ütles ...

Kauneid jõule Sullegi, Silja!
Viimase aasta jooksul olen vist kõik koogid Sinu blogist leitud retseptide järgi teinud ning alati on need õnnestunud suurepäraselt.

marilin ütles ...

Hea Silja! Sinu märkmed blogis on armsad lugeda ja retseptid mõnusad järgida. Sestap annan ennastki raamatuloosi üles. Kaunist esimest jõulupüha!
Marilin