reede, 12. veebruar 2021

Lihtne šokolaadikattega juustukook


Need mu kodus terrassil tehtud pildid tuletavad mulle päkselist sooja suve meelde ... Hetkel on lillede asemel rõdul paks lumi ja selle üle on mul muidugi samuti hullult hea meel:) Ei mäleta, millal viimati nii palju suusatada ja nii pikalt ilusat lumist talveilma imetleda oleks saanud. See nädal oli küll minu jaoks külmavõitu (mulle ei meeldi õues sporti teha, kui temp on alla -10), kuid patt oleks muidugi kogu selle ilusa pika ja lumerohke talve ajal selle üle nuriseda :) Nautigem seda, mis on! :)

Juba üle poole aasta tagasi Nädalalõpuleht LP-s ilmunud retsepti otsustasin üles panna mõeldes eelolevale sõbrapäevale. Selleks tähtpäevaks on mul blogis erinevaid kooke jm maiuseid, aga ka igasuguseid soolaseid toitusid nagu näiteks böff ja carpaccio. Loomulikult võib neid kõiki ka igal muul ajal teha, aga valentinipäev on hea võimalus kas oma kõige kallimale või lähematele sõpradele midagi erilist valmistada;-) Näiteks see suus sulav jahuta šokolaadikook ning need jõhvikate ja juustuga krõbedad pirukad on täiesti ideaaalsed sel pühapäeval söömiseks; teistel päevadel aga võid südamekujuliste vormide asemel tavalisi ümmargusi kasutada;-)

See juustukook on lihtsamast lihtsam ja minu arvates tummine šokolaadikate teeb küpsetise veel eriti heaks. Juustukoogi saab mugavalt eelmisel või isegi üle-eelmisel õhtul valmis teha ja kuni serveerimiseni külmkapis hoida. Maitse ja tekstuur lähevad juustukoogil reeglina seistes järjest paremaks :)

Kui sul ei ole šokolaaditükkidega küpsiseid, siis võid võtta tavalised vanilli- või kondenspiimamaitselised küpsised (150 g) ja lisada 20 g tükeldatud tumedat šokolaadi. Sobivad ka šokolaadiküpsised - kui neid kasutad, ei ole šokolaadi vaja lisada, kuid suurenda või kogust 20 g (kokku 70 g võid).

Küpsiseid on kõige lihtsam purustada ja põhja valmis teha köögikombainis.
 
Põhi:
150-170 g šokolaaditükkidega küpsiseid
50 g sulatatud võid

Sega purustatud küpsised sulatatud võiga ja suru 20-22 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
130 g suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
200 g toasooja hapukoort
3 toasooja muna
2 sl riisi- või nisujahu

Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore ja suhkrutega ühtlaseks kreemiks. Lisa edasi segades ükshaaval munad, seejärel jahu. Vala juustukreem vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 50 minutit, kuni täidis on äärtest tahenenud, kuid keskelt veel võdisev. 

Tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus jahtuda. Jahtunud kook eemalda vormist ja aseta külmkappi tahenema. 

Kate:
150 g tumedat šokolaadi
250 g hapukoort
marju ja šokolaadilaaste kaunistamiseks

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. Sulanud šokolaadile lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Lase segul pisut jahtuda (kuid mitte veel tahenema hakata) ning tõsta koogile. Aja spaatli abil ühtlaselt laiali (soovi korral määri ka äärtele) ja aseta vähemalt tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist kaunista kook marjade ja šokolaadilaastudega. 


Retsept ilmus ka siin.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas kate jääb külmikust väljavõttes pehme?

Silja Luide ütles ...

jah, üsna pehme, sest lisaks šokolaadile on 250 g hapukoort katte sees :)