teisipäev, 30. august 2022

Banoffee kook karamellise banaaniga


Ma küll hindan enamasti magustoitudes ja kookides magusa ja hapu tasakaalu, aga brittide Banoffee (tuleb sõnadest banana & toffee (iiris)) kook on üks selliseid, mille puhul võin selles osas vabalt silma kinni pigistada :) See maius on muidugi tõeline süsivesiku- ja kaloripomm ning ikka päris rasvarikas, aga samas pole see kindlasti üks neist magustoitudest, mida nö tervislikumaks tuunida, vaid see on hea just sellisena nagu see on - hullult rammusa ja magusana! :) Väiksematele magusasõpradele piisab reeglina juba ühest Banoffee-tordi tükist; suuremad magusaarmastajad aga küsivad reeglina vähemalt teise tüki juurde ega lase end häirida ka suurest kaloraažist  :D

Soovitan seda kooki just kooli alguse puhul valmistada. Esiteks on banoffee kook lihtne ja sellega saavad hakkama lapsedki. Teiseks, lastele see magus kook reeglina väga meeldib :) Ja tänapäeval vajab mainimist veel kolmaski aspekt - selle koogi valmistamiseks ei ole vaja ahju sisse lülitada ;-)

Ja neljanda asjana tooksin enda retsepti puhul välja, et nagu peaaegu alati, siis ka siin kasutan mina ära terved topsid ja purgid, et poleks vaja mõelda, mida ülejäänud poole paki toorjuustu või vahukoore või pooliku kondenspiima purgiga peale hakata. Viimasega on minu puhul muidugi lihtne, sest karamellise kondenspima söön lihtsalt korraga ära isegi juhul, kui koogi sisse on purgist läinud vaid neljandik ehk 100 g ja "üle jääb" 300 g, aga vahukoore ja toorjuustu puhul pean alati ekstra mõtlema, mida nendega teha, sest toidu ära viskamine on mulle juba lapsest saadik vastumeelne. Samas pole kumbki neist asjadest selline, millele igapäevases menüüs koha leian, eriti kui tegemist on suviste toitudega, va (kuke)seenekaste ja -pirukas, kuhu saab küll alati sellised jäägid ilusti sisse panna. 

Igaks juhuks mainin, et toorjuust peaks segamiseks olema alati toasoe, see-eest vahukoor läheb paremini vahtu, kui see on otse külmkapist võetud. Keedetud kondenspiim, mida hetkel müüakse 400-grammistes purkides, on küll kõva, aga selle saab siiski noa abil põhjale määrida (tõsi, võib kuluda veidi aega), samuti saab seda vispliga probleemideta toorjuustu hulka segada. 


Põhi:
200 g vanilli-, karamelli- või kondenspiimamaitselisi või digestiivküpsiseid
90 g sulatatud võid

Puusta küpsised (nt pudrunuiaga või köögikombainis) ja pane 1-2 sl küpsisepuru kõrvale. Ülejäänud küpsised sega sulatatud võiga ja suru ümmarguse lahtikäiva 20 cm läbimõõduga vormi põhja ning kui soovid, siis ka u 2 cm kõrguselt äärtele. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber, sest siis on lihtsam kooki hiljem vormist välja võtta. Lase koogipõhjal külmkapis u pool tundi taheneda. 

Täidis:
u 400 g (1 purk) toasooja keedetud kondenspiima
2 keskmist banaani
400 g toasooja toorjuustu
2 dl (1 pakk) vahukoort

Laota pool kondenspiimast koogi põhjale ja kata see õhukeste banaaniviiludega. Sega ülejäänud kondenspiim vispli abil toorjuustuga ühtlaseks. Vahusta vahukoor ja sega õrnalt toorjuustu hulka. Vahukoor ei pea ühtlaselt segunema - see on ok, kui see jääb siiruviiruliselt ehk nö marmorjas muster. 

Laota kreem vormi ja aseta kook u kaheks tunniks külmkappi tahenema. Seejärel eemalda koogi ümbert vormi lahtikäiv osa ja libista maius õrnalt serveerimisalusele. 

Kate:
20 g võid
2 sl heledat muscovado't
2 keskmist banaani

Lase võil ja suhkrul panni peal keskmisest kõrgemal kuumusel sulada ja prae selles 0,3-0,4 cm jämeduseks lõigatud banaaniviile. Kulub mõni minut kuni banaanitükkide mõlemad pooled on kergelt karameliseerunud. Lase banaanil täielikult jahtuda ja laota seejärel koogile. Enne serveerimist puista peale küpsisepuru. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aitäh Silja!

Banaanikatet ma ei teinud ja põhjale määrisin u 100g kondenspiima, aga see on parim banofee mis ma olen teinud või söönud! See kook on vist lausa TOP 5 seas!

Täidis oli nii siidine ja suussulav, nagu tiramisu!

Kui tavaliselt sööb mu abikaasa enamus koogist ära, siis selle koogi jagamisel ma armuline polnud. :D

Raili

Silja Luide ütles ...

ooooo, suur rõõm seda kuulda, Raili! aitäh! see, kui keegi, kes muidu ei ole suur magusa- või banoffeesõber, kooki naudib, on alati kõige suurem kompliment :)