reede, 24. jaanuar 2014

Klassikaline ehk New Yorgi juustukook



... ehk üks täiesti tavaline juustukook väikese vanilli ja natukese sidrunikoorega:) Juustukooke on nii mu blogis kui ka mõlemas raamatus ikka väga palju, sest armastan neid mõnusaid kreemjaid kooke, eriti aga neile igasuguseid erinevaid põnevaid maitsenüansse anda alates valgest ja tumedast šokolaadist (sobivad ka vaarika- ja greibimaitselised šokolaadid, raamatus "Lihtsad ahvatlused" on ka üks apelsinimekiga variant) lõpetades kondenspiima (võib olla ka keedetud kujul ehk dulce de leche) ja koorelikööriga. Juustukooki ei pea alati küpsetama, võib valmistada ka nt šokolaadikreemiga kooki või karamelli-toorjuustuga, mille retsept on samuti mu uues raamatus olemas. Samuti katsetan vahelduseks klassikalistele küpsistest valmistatutele pidevalt erinevaid põhjasid piparkoogitainastšokolaadist, mandlilaastudest, kookos- ja kaerahelvestest

Ilmselt ei ole kellelegi saladuseks jäänud, millised koogid mulle meeldivad :D, sest lisaks kümnetele juustukookidele leiab mu blogist ja raamatutest veel päris palju erinevaid šokolaadikooke (sh brownie'sid ja blondie'sid) ning loomulikult juustu- ja šokolaadikookide kombinatsioone nagu nt see, see ja see. Aga ka mitmesuguseid pavlovaid (nt granadilliga) ja beseesid (nt šokolaadiga) ning beseega magustoite (Eton Mess'i jälgedes nagu see ja see või rabarberikreemi ja beseega maius) ei ole mu küpsetusrepertuaaris mitte vähe :)

New Yorgi juustukoogi puhul sai inspiratsiooniks Ruth Reichl'i raamatus "Küüslauk ja safiirid" (olemas ka e-raamatuna) olnud retsept, mille originaal on muutmata kujul täpselt kirjas allpool. Ruth arvab, et "juustukook peaks olema iga koka repertuaaris, kasvõi ainult sellepärast, et see nipp on nii odav. See on kiire, lihtne ja võib ka kõige tagasihoidlikuma eine pidusöögiks muuta." Mina muidugi kirjutan sellele väitele kahe käega alla ja laiendaksin seda ütlust ka šokolaadikookidele, mis on tegelikult veelgi lihtsamad ja kiiremad. Ja ega ka pavlovate ja beseede küpsetamine oluliselt keerulisem ei ole ;-)

Raamat "Küüslauk ja safiirid" oli ise äärmiselt huvitav ja inspireeriv ning soovitan soojalt igal vähegi toiduhuvilisel inimesel seda lugeda! Mina hingasin selle Tartus jõulude ajal ülikiirelt sisse, kuigi lõpus üritasin tempot maha võtta nagu heade raamatute puhul ikka, et lugemisnaudingut pikendada:) Autor on otsustanud raamatusse fotode asemel retseptid panna, et lugejad saaksid maitsta neid asju, millest ta räägib. "Ja mis maitse on New Yorgil? Enamiku maailma meelest juustukoogi", on seal kirjas ... Pean tunnistama, et kuigi olin NYC-is nädala, siis seal ma seda kooki ei proovinudki, küll aga kohe, kui  Ruth Reichli teoses juustukoogi retsepti nägin, võtsin plaani seda küpsetada. Ise tehtud koogid on ju alati need kõige paremad! ;-) Ja kuigi täiesti "tavaline", on see siiski väga maitsev kook, niiet läheb kindlasti kordamisele :)


Põhi:
180 g purustatud kaeraküpsiseid
1,2 dl (0,5 tassi) sulatatud võid

Täidis:
680 g toorjuustu 
4 muna
2,4 dl (1 tass) suhkrut
3 tl vanillisuhkrut
1 sidruni peenelt riivitud koor
4,8 dl (2 tassi) hapukoort

Sega purustatud küpsised sulavõi ja 0,6 dl suhkruga ning vajuta 23 cm läbimõõduga rasvainega määrimata koogivormi põhja ja külgedele. Aseta vorm seniks külma kuni täidist valmistad.

Vahusta toasoe toorjuust 1,8 dl suhkruga, lisa munad, sidrunikoor ja 2 tl vanillisuhkrut ning sega ühtlaseks. Vala vormi ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 50 minutit, kuni juust enam laiali ei valgu ja hakkab paiguti kuldseks muutuma. Võta ahjust välja (jätta ahi sisse) ja lase u 15 minutit restil jahtuda.

Sega kokku hapukoor, 1 tl vanillisuhkrut ja 0,6 dl suhkrut ning määri jahtunud koogile. Aseta 12 minutiks ahju kuni kook on läikiv ja tardunud. Lase täielikult jahtuda, kata vorm toidukile v fooliumiga ja jäta kaheksaks tunniks külmkappi.

NB! Kuna mul oli 1 kg toorjuustu, siis kohandasin ma retseptis olevaid koguseid ja kasutasin 24 cm läbimõõduga koogivormi. Lisasin täidisesse veel ühe muna, 0,5 dl suhkurt ja 1 tl vanillisuhkrut - kui Sul on samuti kilone juustupakk, siis soovitan retseptis samad muudatused teha ;-) Ka küpsetusaeg on sel juhul pikem - mul kulus 50 minuti asemel u 1 h, et kook oleks ka keskelt piisavalt tahenenud ehk mitte vedel, vaid kergelt võbisev. Juurde sobib eriti hästi maasikatoormoos! :)

Head küpsetamist ja toredat nädalavahetust!!!


2 kommentaari:

P ütles ...

hei Silja!

Kas sa oled proovinud juustukoogis asendada suhkrut vahtasiirupiga? Kui jah, siis mis suhtes (1 spl suhkrut vs ??? spl siirupit)?

Ma saan aru, et valgel suhkrul on oma roll taignaküpsetistes, aga juustukoogi puhul ei tohiks see koogi välimust küll kuidagi muuta. Ma üritan suhkrulisi üldiselt vältida ja kasutan mett või vahtrasiirupit, ent magustoitude puhul pole julenud veel katsetada, sest ei viitsiks kohe hakata teist kooki järgi tegema, kuna esimene vajus lössi vms :))

Aitäh!

Silja Luide ütles ...

Juustukoogi puhul ei ole tõesti midagi vaja karta, sest see ei pea ju kerkima, vaid võib vabalt suhkru asemel kasutada mett või (vahtra)siirupit. Mul on blogis isegi olemas üks vahtrasiirupimaitseline kook: http://siljafoodparis.blogspot.com/2012/01/vahtrasiirupimaitseline-juustukook.html ja ka üks suhkruroosiirupiga: http://www.siljafoodparis.blogspot.com/2013/05/suhkruroosiirupiga-juustukook.html.