reede, 8. november 2019

Imehea küpsisetort - isadepäevaks ideaalne! :)


Pühapäeval on isadepäev ja selleks puhuks soovitan teha küpsisetorti :) Uskumatu, kuidas üks äärmiselt lihtne kook alati ohtralt kiita saab ja niiiii populaarne on! See on üks tortidest, mida mu ema sageli teeb, sest see valmib kiirelt ja meeldib alati kõigile. Olen ka ise korduvalt näinud, kuidas inimesed seda mitu tükki järjest söövad:) Praegune retsept pärinebki mu emalt, sest kuna ma tean, kui hästi tema küpsisetort alati vastu võetakse ja hoolimata suurusest kiirelt ära süüakse, siis ei hakanud siinkohal jalgratast leiutama, vaid küsisin, kuidas tema seda teeb :)

Tegelikult hakkasin maal vanaema juures küpsisetorti juba lasteaialapsena tegema ja see on tõesti üks neist maiustest, millega ka koolieelikud ilusti hakkama saavad, vähemalt vanemate juhendamisel kindlasti. Seega kui on soov isale pühapäeva hommikuks kohvi kõrvale tükike magusat valmistada, siis see retsept on kindlasti suurepärane variant ;-)

Selle maiuse puhul väärib ära mainimist, et see on tegelikult ju ka väga soodne ja eriti juhul, kui šokolaadiglasuur ära jätta. Mina teen tavaliselt küpsisetordile kas šokolaadist või martsipanist katte, kuid kook on muidugi väga hea ka ilma nendeta.

Kui aga küpsisetordi isu pole, siis tänases lehes on olemas veel kolm šokolaadimaiuse varianti, mis keele alla viivad, kuid mida samas on ülimalt kerge valmistada. Kui aga isa on rohkem soolase sööja (nagu nad enamasti ju on - isegi minu isa on aastate jooksul muutunud maailma suurimast magusasõbrast pigem soolast toitu nautivaks inimeseks), siis soovitan nt seda brittide kuulsat vorstipirukat (Toad in the Hole) või pisut pidulikumat kodujuustu ja suitsulõhega leivatorti. Muidugi on alati kindlapeale minek ka kalamarja või lõhega pliinid. Kohevad otse pannilt tulnud tatrapliinid viivad keele alla ja on suurepäraseks toiduks nii pikal rahulikul kodusel hommikusöögil kui ka (sõpradega) brantšil. Magusa osas aga julgen soovitada ka rummikooke, sest nende puhul on mul samuti mulje jäänud, et mehed on nende veel suuremad fännid kui naised, kuigi enamasti on magus rohkem naistele meelepärane :)


Lisaks mõned olulised näpunäited, et kook ikka täiuslik välja tuleks:

* Küpsisetort tee kindlasti eelmisel päeval valmis, sest see tort on parim siis, kui on saanud vähemalt ööpäeva külmkapis seista. Võib ka kauem, sest läheb seistes ainult paremaks.

* Lao küpsistest tort samale alusele, millega serveerid. Sobib näiteks lõikelaud või kandik. Tordi alla soovitan asetada küpsetuspaberilehe. 

* Kohv peab olema kindlasti külm (täiesti maha jahutatud), et küpsised pudiks (liiga pehmeks) ei muutuks. Kasta küpsised kohvi sisse vaid korraks.

* Retseptis toodud hapukoore kogusest jätkub ilusti nii küpsiste vahele kui ka glasuuriks. 

* Glasuur valmista umbes tunnike enne serveerimist ja hoia torti kuni söömiseni külmkapis. Eelistan kasutada tumedat šokolaadi, kuid tee kate sellest, mis meeldib - ka piima- ja valget šokolaadist saab mõnusa glasuuri. Šokolaadist kate teeb torti pidulikumaks ja minu arvates veelgi maitsvamaks, kuid vabalt võid selle asemel hoopis vahustatud vahukoort, toorjuustukreemi, hakitud šokolaadi vm meelepärast tordi katmiseks kasutada. 

* Kaunistamisel soovitan lisada värskeid marju, talvisel ajal sobivad hästi granaatõunaseemned ja (kompoti)puuvijad.


Vaja läheb:
3 pakki heledaid küpsiseid (nt kondenspiima- või vanillimaitselisi)
3 pakki šokolaadiküpsiseid
2 x 500 g hapukoort
4-5 dl külma kohvi
200 g šokolaadi 
60 g tuhksuhkrut

Võta lame serveerimisalus ja aseta sellele küpsetuspaberileht. Kasta esimese kihi küpsised korraks kergelt külma kohvisse ja aseta alusele. Laota hapukoort vahele ja määri laiali, seda võib olla üpris paks kiht. Toimi nii kõigi järgmiste kihtidega. Ülejäänud küpsised jäta kas alles ja pudista pärast kaunistuseks koogile või aseta peamisele kihile, näiteks nii, et keskosa jääb kõrgem. Määri koogi peale kiht hapukoort ja aseta vähemalt 24 tunniks külmkappi. 

Šokolaadiglasuuri jaoks tükelda šokolaad ja aseta koos tuhksuhkru, 160 g hapukoore ja 0,5-1 dl kohviga kastrulisse. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades kuni tekib ühtlane segu. Laota glasuur koheselt koogile ja lase taheneda.

2 kommentaari:

Mari ütles ...

Tere Silja! Väga ilus ja värviline tort:) Miks peab glasuuri tund varem valmis tegema ennem serveerimist? Miks seda ei või päev varem valmis teha?

Silja Luide ütles ...

Võib ikka ka varem valmis teha (juba koos koogiga), aga lihtsalt värskemana on see maitsvam ja ilusam (ei muutu nii tuhmiks), kui pikalt külmas seisnuna. Kusjuures, tordimeistrid soovitavad šokolaadiglasuuril üldse lasta aeglaselt toatemperatuuril jahtuda, mitte kooki üldse koos glasuuriga külmkappi panna, sest nii on šokolaadiglasuur eriti siidjas ja pehme :)