teisipäev, 7. aprill 2020

Suus sulavad tatra-peedi burgerid


Tänase taimse teisipäeva puhul jagan ühte retsepti, millega olen tõeliselt rahul :) Ja võin öelda, et taaskord (kuigi enam mitte üllatusena) söövad suurima hea meelega neid lihavabu pihve ka lihasõbrad ja mitte ainult ei söö, vaid ka kiidavad ja küsivad juurde;-) Ühesõnaga, peedi-tatraburksid on suurepärane toitainerikas alternatiiv tavalisele kotletisaiale, sisaldades ohtralt kasulikke aineid (vitamiine, mineraal- ja kiudaineid) ja seda veel eriti siis, kui saiakuklite asemel (röstitud) rukkileiba või mõnda täisterasaia kasutad.

Ma ise olen aga tegelikult hetkel täitsa Itaalia-lainel hetkel. Lugesin just läbi raamatu “Toskaana päikese all”, mis seda maalilist maakonda, väikseid armsaid linnasid, suurepärast toitu ja imelisi veine niimoodi taga igatsema paneb, et kindel plaan on esimesel võimalusel Itaaliasse sõita. Seda enam, et haigusest räsitud riiki, mis nii palju turistidest sõltub, ja eelkõige selle armsaid inimesi tuleb igal juhul toetada nii palju kui vähegi saab.

Lisaks tuleb telekas (ETV2) suurepärane seriaal “Minu geniaalne sõbranna”, mille tegevus toimub Napolis. Muul ajal oleksin ilmselt selle maha maganud:) Eriti tore on, et seda saab korraga suisa kaks osa vaadata. Eelmise nädala saates “OP” peatuti põgusalt sel seriaalil, aga tegelikult oleks oodanud pisutki põhjalikumat käsitlust. Loomulikult saab raamatu, mille järgi film on tehtud, autori Elena Ferrante ja tema ülejäänud teoste osas ka dr Google’i abi kasutada, aga kui saatesse kutsutakse inimene (eriti veel praegusel ajal), kes on peaaegu kõiki ta raamatuid lugenud, siis võiks ju vaatajale pisut rohkem teadmisi pakkuda, kui seda, et päris hea seriaal on tõesti ja et autoril on palju austajaid.

Aga see selleks:) Igal juhul tegin juba eelmisel nädalavahetusel üle pika aja (no vähemalt paar kuud vist vahet) pastat ja sel nädalavahetusel tahaks taaskord ühe mõnusa risoto valmis saada. Karantiini neljas nädal läheb ja nüüd, kui juba üle kuu aja ainult kodust toitu söödud (mis on muidugi supertore!), mõtlesin, et äkki võiks varsti ka mõnda lemmikrestot oma tellimusega toetada. On asju, mida ma ise ei tee ja poest mitte kunagi ei osta, st söön neid asju ainult (teatud) restodes nagu nt pelmeenid ja pitsa. Kui on ikka käsitsi hästi tehtud, siis võivad isegi pelmeenid olla isuäratavad ja tõeliselt maitsvad, nt nagu restodes Moon, Tchaikovsky ja Ragu. Ja isegi pitsa, mis mind alati külmaks on jätnud, võib panna neelud käima, kui see valmib haputainast põhjal ja Kaja pizzas :) Nii et võimalik, et saab sel nädalavahetusel mõnda väljaspool kodu valminud rooga üle pika aja proovida:D


Olen neid taimsed pihve teinud ka eelmisest päevast üle jäänud keedetud kinoaga, kuid ka riis peaks hästi sobima. Küüslaugu asemel olen praegusel ajal karulauku kasutanud.

Neid krõbedaks praetud maitserikkaid pihve võib nautida nii lihast valmistatud kotleti asendusena prae juurde või valmista neist hoopis maitsvad taimsed burgereid. Veganid võivad asendada munad 40 g jahvatatud linaseemnetega. Sel juhul soovitan lasta kotletitainal enne küpsetamist umbes pool tundi seista. 

Kui aga burks ei pea olema taimne, siis sobib peedi-tatrapihvi tainasse lisada u 50 g riivitud juustu. Samuti võib burgeri vahele asetada viilu praetud halloumi-juustu või hoopis krõbedaks praetud peekonit.

Igaks juhuks mainin sedagi, et neid pihve saab nagu tavalisi kotlettegi küpsetada ahjus. Kuigi pealispind ei jää nii krõbe, on see oluliselt mugavam minu jaoks, mistõttu ma praadimist kasutan nii nende kui ka tavaliste lihast valmistatud pihvide ja lihapallide puhul harva. Seega kui soovid peediburgerid ahju küpsema panna, siis laota need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 220 kraadi juures 10 minutit ja seejärel 180 juures samuti 10 minutit. 

Tatra-peedi burgerid:
4 keskmist küüslauguküünt
1 tl tšillihelbeid või 1 väike tükeldatud tšilli (soovi korral)
1 väike punane sibul (soovi korral)
2 väikest peeti (kokku kaal puhastatult u 400 g)
200 g keedetud tatart
2 muna
6 sl nisu- või toortatrajahu
1 tl soola
musta pipart
õli praadimiseks

Serveerimiseks:
2 avokaadot
soola, pipart
u poole sidruni mahl
2 keskmist marineeritud kurki
paar peotäit idusid
4 kahepoolset saia, leiba või sepikut

Haki küüslauk peeneks ja prae pannil õli sees madalal kuumusel koos tšilliga segades paar minutit, kuni see on klaasjas. Lõika sibul väikesteks tükkideks. Koori ja puhasta peet ning riivi peeneks (seda on kõige kiirem ja mugavam köögikombainis teha). 

Aseta kõik komponendid köögikombaini ja töötle kiirelt ühtlaseks massiks, kuid ära püreesta, vaid lihtsalt vajuta “pulse-nuppu”, kuni kõik komponendid on segunenud ja moodustub mõnus tainamass. Mätsi kas käte vahel kotlettideks või aseta supilusikaga parajalt suured u 1 cm paksused koogikesed pannile ning prae õli sees keskmisel kuumusel kummaltki poolt mõni minut, kuni need on kuldpruunid. Kokku saab umbes kaheksa paraja suurusega kotletti.

Burgerite jaoks võta avokaadodest lusika abil sisu välja, purusta kergelt kahvliga, maitsesta soola ja pipraga ning nirista peale sidrunimahla. Lõika kurk viiludeks. 

Määri burgerisaia alumisele poolele avokaadomass, aseta sellele peedi-tatrapihv, sellele omakorda kurgiviilud ja kõige peale idud. Kata teise saia või leiva poolega ning naudi. 

    4 kommentaari:

    Tiina ütles ...

    Tere, kas kasutasite keedetud peeti?

    Silja Luide ütles ...

    ei, toorest peeti. kasutan alati kotlettides toorest peeti - nii taimsetes (mul on siin blogis üks fetaga peedipihvide retsept) kui ka hakklihast variandi puhul. Kui mõnda koostisosa on enne vaja keeta (nt nagu tatart siin retseptis), siis see on alati ka retseptis kirjas. Aga see on täiesti arusaadav, et tekib küsimus, sest paljudes sarnastes retseptides on millegipärast just keedetud peet :)

    Tiina ütles ...

    Tänan nii põhjaliku vastuse eest! Olen Teie blogist palju häid ja toredaid retsepte leidnud. Mõnedest on saanud ka kindlad lemmikud, mida kordan. Eriti meeldiv on, et kui retsepti järgida, siis küpsetised( ma just eeskätt armastan siit koogiretsepte otsida) õnnestuvad, retseptid on täpsed. Lisaks mitte vähetähtis- toidud on tõesti maitsvad ja huvitavad, ei ole tulnud pettuda. Aitäh!!

    Silja Luide ütles ...

    Tiina, aitäh hoopis Teile! Mul on tõeliselt hea meel selle üle, mis Te ütlesite :) Loodame, et ka edaspidi leiate siit huvitavaid ja töötavaid retsepte :)