neljapäev, 14. juuni 2012

Rabarberimagustoit kohupiimakreemiga


Sel viisil hautatud rabarber sobib imehästi ka pavlova peale hapuks vahekihiks sidruni- vm võide asemel, eriti juhul, kui koogi peale teha vaniljekreem:) Aga niisama kas kohupiima-vahukoore vahu v lihtsalt kohupiimaga on see ka hästi mõnus magustoit, mille valmistamiseks kulub u 15 minutit, sest rabarber on juba u 5 minutiga parajalt pehme. See roog on kohe nii lihtne ja kiire, et olen viimaste päevade/nädala jooksul seda juba mitmeid kordi teinud:) Ja kui vahukoore-kohupiima kreemi asemel süüa  apelsinimahalas ja rummis hautatud rabarberit ainult kohupiimaga, siis ikka üsna lahja ka, niiet sobib magustoiduks kõigile, kes lähenevat rannahooaega silmas pidades kooki ei söö :)

Rabarber:
400 g (u 5 vart) rabarberit
4 spl pruuni suhkrut
2 spl rummi vm kanget alkoholi (soovi korral)
1 apelsini mahl (soovi korral ka peenelt riivitud koor)

Lõika rabarberivarred pikuti pooleks ja siis u 2 cm pikkusteks juppideks. Pane rabarber koos suhkru, rummi ja apelsinimahlaga potti ning kuumuta madalal kuumusel u 5 minutit kuni rabarber on pehme aga ei ole lagunenud (on endiselt ilusti ühes tükis). Kui sulle meeldib krõmps rabarber, siis kuumuta vähem:) Lase natukene jahtuda, seejärel võta rabarber potist välja. Kuumuta vedelikku potis suuremal kuumusel kuni selle konsistents on siirupine. Jahtunud rabarber jaga nelja  kausi v pokaali vahel.


Kohupiimakreem:
200 g vahukoort ja 300 g kohupiimapastat VÕI
600 g kohupiimapastat
4-6 spl suhkrut
1 tl vaniljeekstrakti

peotäis kergelt röstitud mandlilaaste
kaeraküpsiseid (soovi korral)

Vahusta vahukoor suhkruga, sega õrnalt kohupiimapasta ja vaniljeekstraktiga. Võid kasutada ka ainult kohupiimapastat v nt vaniljemaitselist kohupiimapastat - sel juhul lisa suhkrut max 1-2 spl. Kata rabarberid vahukoore-kohupiimapasta vahuga v kohupiimapastaga, puista peale röstitud mandlilaaste ja nirista peale aplesinimaitselist rabarberisiirupit. Soovi korral pudista peale küpsisepuru, nt Digestive'i v kodumaiseid kaeraküpsiseid.


4 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Ma olen ka niimoodi apelsinimahlas küpsetatud rabarberit teinud väga palju sel kevadel. Ka Põhjaka selle nädala magustoidu üks osa on selline:) Mul omal on ka retsept blogis nii, et 400 g rabarberit ja 4 sl suhkrut. Aga ma mõtlen kogu aeg, et teen paranduse, sest 4 sl-ga jääb minu meelest liiga hapu. Kas sulle ei tundunud?
Apelsinimahlast tuleb veelgi rabarberihapule hapet juurde ja kokku jäi magustoidus hapu liigselt domineerima. Tegelikult muidugi oleneb lõpptulemuse maitse lisanditest ka, nii et kui kreem on parajalt magus, siis vast on just asjad paigas:)

Silja Luide ütles ...

Kas Sul ei olnud Põhjakal ahjus mitte potis pliidil küpsetatud rabarber? Mul on kuskilt nagu meelde jäänud "röstitud rabarber" ...

Olen küll päris suur magusasõber, aga 4 spl tumedat suhkrut on selle magustoidu puhul minu arvates täitsa paras:) Kohupiimakreem on magus ja proportsionaalselt on seda päris palju (magustoit on mõeldud 4 pokaali/kausi vahel jaotamiseks - mul see kirjas ka). Lisaks annab magusust ka mõnus aplesinimaitseline siirup, mille keedan potti jäänud vedelikust ja seal ka ju suhkur konsentreerub.

See magustoit on teistele ka hästi meeldinud (minu arvates veel eriliselt hea röstitud mandlilaastudega), niiet olen seda tõesti juba mitmeid kordi teinud ja ära ei tüüta - hapu ja magusa tasakaal on ideaalselt paigas:)

Mari-Liis ütles ...

Ahjus jah tegin, aga apelsinimahlas küpses ikka.
Tahtsingi lihtsalt teada, kas sulle tundus paras see suhkrukogus. Meil on olnud seinast-seina arvamusi:)

Silja Luide ütles ...

Ma jah pole veel kuulnud, et hapu oleks, aga samas ma panen paksult magusat kohupiimakreemi peale ja lisan siirupit ka veel, niiet ilmselt see konkreetne magustoit kokkuvõttes jääb tasakaalus (või ei julge keegi lihtsalt nuriseda) :D Eks kui proportsioonid teised, siis võib veits hapu olla küll:)