esmaspäev, 8. aprill 2013

Kohupiima-purukook marjadega

Mind ajendas seda juttu kirjutama Pille postitus moosiga purukoogist, kus ta endale omase põhjalikkusega jagas ka teisi purukookide retsepte, sh ka ühte minu rukkijahu ja õuntega küpsetist, mille ma millegipärast kohe esimesena välja pakkusin, kui Pille purukoogi retsepte küsis. Ma isegi ei tea miks just sellele retseptile viitasin, sest tegelikult on mul blogis terve hunnik erinevaid purukooke:) Samas see rukkijahust purutaina ja õuntega kook on üks selliseid, mida ma ise väga armastan, ning mille kohta mulle on paar tuttavat öelnud, et nad on sellest sõltuvuses. Üks tüdruk nt oli pärast sünnitust rangel dieedil lapse allergiate tõttu, aga kuna see kook olevat olnud ainus, mida ta süüa sai, siis olevat ta seda ülepäeviti küpsetanud ja ise kogu koogi korraga ära söönud. Niiet ilmselt see on ka üks põhjuseid, miks ma just selle koogi teiste hulgast välja valisin:)

Aga tegelikult on mul purukookide retsepte päris palju, sest ma armastan MAHLASEID kohupiima ja hapukate marjadega purukooke! Ja ma armastan kohupiima üldse, samuti hapusid marju magusas koogis!:) Mulle on koogi puhul alati kõige olulisem, et see ei oleks kuiv, mis ka seletab seda, miks ma vist kunagi ise ei ole klassikalist moosiga purukooki teinud - aga ehk on muidugi asi mu eelarvamuses ja tegelikult on see üks igati maitsev kook:) Eks peab millalgi ära proovima ;-)

Mul endal on ka tegelikult üks ilma kohupiimata ja ainult purukattega küpsetise retsept blogis olemas - tegin selle sügisel pohlade ja õuntega, särtsu annab juurde sidrunikoor. Siis on mul üks väike variant "koogi kiirabi'ks", mille kohta Peeter Pihel ütleb, et see on ta naispere lemmik!:) Üks rabarberiga, siis üks rukkijahuga variant, kakao ja  rukkijahuga retsept, ja siis veel üks plaadikook. Ja üks retsept on isegi inglise keeles! Niiet puru(kohupiima ja marja)koogid ruulivad!!! :)

Igal juhul kui Pille poleks seda teemat algatanud, oleks see postitus jäänud sündimata, kuigi ma tegin pildid juba suvel Vormsil ära ja kirjutasin hiljem jutu ka juurde. Ma ei tea miks ma lihtsalt ei tundnud, et tahan selle puhul "publish"-nuppu vajutada - ühtegi ratsionaalset põhjust igal juhul ei ole:) Kusjuures Vormsil olles küpsetan ma seda purukooki alati mitu plaaditäit ja ma pole kunagi näinud, et midagi peale puru sellest alles jääks isegi neil kordadel, kui oleme seal väiksema seltskonnaga:) Niiet tänud Pillele ja head küpsetamist!


See kohupiima-purukook on ülilihtne teha ja jube hea! Mul on see kook juba aastaid (7-8 a vähemalt) kasutusel igasugustel üritustel ja sünnipäevadel, kui rahvast on palju. Tavaliselt on see üks mitmest koogist laual, aga alati üks esimesi, mis otsa saab. Arvan, et olen kohupiima-purukooki erinevate marjade, aga ka rabarberi ja õuntega, kokku ilmselt sadu kordi küpsetanud. Mõned aastad tagasi sai seda kooki isegi nii palju tehtud, et kui me ühe sünnipäeva menüüd õdedega arutasime, siis Karina ütles, et ärme seda kooki seekord tee - me oleme seda juba nii palju söönud:)

Minupoolsete muudatustega retsept on pärit Selveri retseptivaramust, aga kui toidublogides ja -portaalides ning kohvikutes ja pagariärides tähelepanelikult ringi vaadata, siis kohtab nii seda retsepti kui ka selle retsepti järgi tehtud kooki ikka päris tihti. Isegi kahe käe sõrmedest jääks kõigi nende kohtade, kus ma seda näinud olen, ülesloetlemisel väheks.

Kasutada võib kohupiima-purukoogi puhul ükskõik milliseid marju, mida parajasti kodus võtta on, samuti tükeldatud õunu ja rabarberit. Sügavkülmutatud marju pole vaja enne koogile panemist üles sulatada, aga kui need on siiski üles sulanud, siis nõruta neid enne sõelal. Sellel pildil on külmutatud mustikatega tehtud kook - mustikaid enne ei sulatanud


Purutaigen:
225 g võid
1 dl suhkrut
5 dl nisu- v maisijahu
0,5 tl soola
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
2-3 dl kookoshelbeid

Täidis:
1 kg kohupiima
400 g hapukoort
5 muna
2,5 dl suhkrut (kui on magus kohupiim, siis kindlasti vähem)
1 spl vaniljesuhkrut
400-500 g vaarikaid, kirsse v muid marju

Sega omavahel jahu, sool, sooda, küpsetuspulber, vaniljesuhkur ja kookoshelbed. Näpi juurde külm või ja suhkur ning sega (näpi) purutaoliseks taignaks. Täidise jaoks sega kohupiim, hapukoor, munad, suhkur ja vaniljesuhkur.

Pane 3/4 taignast plaadile, kata kohupiimaga, aseta peale vaarikad vm marjad ja seejärel ülejäänud puru. Küpseta 200 kraadi juures u 30 minutit.

Sellel pildil on aga üks talvine külmutatud (ja eelnevalt üles sulatatud) kirssidega variant


13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

woow this looks soo good :))
if you love fashion, healthy life-style, and inspirational photos
come check out http://themichellec.blogspot.dk

XO

Pille ütles ...

Silja, nii rõõmsalt suvised pildid. Ma pole kunagi Vormsil käinud, nii et see tundub lausa eksootiline ja seetõttu eriti ahvatlev suvituskoht.
Veab Sul :)

Anonüümne ütles ...

Oojaaa, mina pean ka pilte kiitma - see roheline ja lopsakas taust tundub praegu tõesti tõeline eksootika...

Minul veel kahjuks enda firma-purukooki välja kujunenud ei ole. Küll aga on mu vanaema alati imehäid purukooke teinud, seega minu purukoogilembus on täitsa arvestatavale tasemele arendatud. Nii et jah, pilte vaadates hakkasid neelud käima :)

Silja Luide ütles ...

Pille, aitäh Sulle! Vormsi on tõesti tore koht - väike ja armas:)

Maarja, tänan kiituse eest!:) võin seda kooki julgelt soovitada, niiet proovi kindlasti. äkki saadki siit oma firmaka?! ;-)

Mer ütles ...

Tere! Ma saan aru,et antud kogused on mõeldud suure ahjuplaadi jaoks. Kas pool kogusest võiks olla paras vormile 21x31 cm. Aitäh!

Mer ütles ...

Ja veel.. :) Kas piisab, kui nisujahu asemel panna lihtsalt maisijahu või peaks selle pigem asendama maisi- ja riisijahu kombinatsiooniga?

Silja Luide ütles ...

Tere, Mer! ahjuplaadi jaoks jah, nii on kirjas ka. pool on paras vormile 21X31 cm - täpselt nii suur on ka see vorm, milles ise vahel seda kooki teen, kui soovin poolt kogust.

Mina olen seda kooki gluteenivabana teinud nii ainult maisijahuga kui ka maisi- ja riisijahu seguga ning mõlemat pidi on hea olnud, kuigi ma ise viimasel ajal pigem eelistan erinevaid gluteenivabu jahusid segada, kui ainult ühte neist kasutada.

Mer ütles ...

Kook sai tehtud! Kasutasin külmutatud mustikaid ning riisi-maisijahu segu: maisijahu kaunis kollane värv teeb küpsetamise veelgi rõõmsamaks! Kook on mõnusalt mahlane ja mahe. Sööjad kiitsid kõik, nii et tuleb kindlasti kordamisele!

Silja Luide ütles ...

väga lahe, rõõm seda kuulda! ja aitäh tagasiside eest :) ilusat päeva Sulle!

KätLin ütles ...

Tavaliselt olen purukooki küpsetanud ahjuplaadil, aga seekord proovisin ümmarguse, 26cm koogivormigai ja tulemus oli väga hea. Kookoshelbed annavad ka mõnusa maitse. Marjadest kasutasin külmutatud maasikaid ja mustikaid. Soovitan! :)

Silja Luide ütles ...

väga tore seda kuulda! ja aitäh tagasiside eest ka! ilusat jõuluaega, Kätlin :)

Anne N ütles ...

Tere Silja! Otsin purukoogi retsepti, mida panna lauale ku sööjaid on ca 30. REtseptides ei ole kirjas, et kui suure koguse saab näiteks see marjadega kook, mida ütled, et teed üritustele. Ma saan hakkama väikeste seltskondadega, aga suuremate puhul napib kogemust koguste arvestamisel. Palun abi! Tänades, Anne (FB , Anne Niit)

Silja Luide ütles ...

tere, Anne! kooki tuleb üks ahjuplaadi täis ja kogus on seega päris suur - ikkagi kilo kohupiima jne. kui sööjaid on u 30, siis võib-olla tasub isegi kaks ahjuplaaditäit teha ehk kahekordne kogus, sest kui tõesti midagi üle jääb, on järgmisel päeval mõnus hommikukohvi kõrvale võtta. see kohupiimakook on muidugi mitu päeva veel hea :)