reede, 3. detsember 2010

Valge šokolaadi kook mustikaga

Põhi
180 g kondenspiimamaitselisi küpsiseid
2 spl fariinsuhkrut
80 g sulatatud võid


Täidis
1 muna ja 2 suurt munakollast (võib ka 3 muna panna)
0,5- 1 dl suhkrut
300 g vaniljega magusat kohupiimapastat
300 g hapukoort
200 g toorjuustu
200 g mustikatükkidega valget  šokolaadi 
1-2 dl mandlilaaste

Põhjaks purustada küpsised köögikombainis või pudrunuiaga ja segada juurde fariinsuhkur. Võid purustada küpsiseid ka köögikäteräti vahel seda vastu lauda tagudes (nii nt teeb Jamie), aga ma ise ei ole seda kunagi proovinud:) Või sulatada ja segada purustatud küpsiste ja fariinisuhkru seguga. Vajutada segu 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Kondentspiimamaitseliste küpsiste asemel võid kasutada ka nt šokolaadimaitselisi, nagu on pildidel oleva kooogi puhul.

Muna, munakollased ja suhkur vispeldada toorjuustuga ühtlaseks kreemiks. Kui on keskmise suurusega munad, võid kasutada ühe muna asemel kahte (ehk 2 muna ja 2 munakollast). Segule lisada hapukoor ja kohupiimapasta. 170 g shokolaadi sulatada veevannis ning lisada kiirelt segades toorjuustusegule. Valada täidis põhjale ja küpsetada 160 kraadises ahjus u 1 tund.

Ülejäänud 30 g šokolaadi riivida v hakkida noaga peeneks ning puistata koos mandlilaastudega koogile, kui kook on u 45 min küpsenud (u 10-15 min enne valmimist). Enne soovitan panna koogile riivitud šokolaadi, sest see sulab natukene ja hoiab selle peale raputatud mandlilaaste paremini kinni ning need ei pudene kooki lõigates v seda tõstes maha. Aga võid ka riivitud šokolaadi ja mandlilaastud omavahel ära segda ja siis koogile raputada. Oluline on seda aga teha mitte enne, kui eelpool toodud aeg, sest kui šokolaaditükid varem koogi peale panna, siis on oht, et need lähevad pealt kergelt pruunikaks, mis välimusele aga kasuks just ei tule:)

Mustikatükkidega valge šokolaadikook on üks neist kookidest, mida olen ilmselt juba saja korra ringis teinud ja seda alates ajast, mil "Kalevi" toodete hulka ilmus valge šokolaad õhitud riisi ja mustikaga. Mustikatükid annavad väga hea hapuka maitse muidu magusale koogile, fariinsuhkur teeb põhja  karamelliseks. Õhitud riis aga koogi tegemist ei sega- seda ei jää koogis üldse tunda:) See kook on tegelikult sündinud ka tänu juhusele, sest ükskord õhtul hilja kooki tegema hakates (kui poed juba kinni) selgus, et tavalist valget šokolaadi kodus ei olegi, küll aga mustika oma. Kuna järgmiseks päevaks oli kooki vaja, siis sai järgi proovitud, kuidas selle šokolaadiga kook on ja tulemus üllatas nii mind ennast kui ka teisi koogisööjaid:) Üks mu enda suuri lemmikuid, niiet soovitan soojalt kõigile magusaarmastajatele ja ka neile, kes kooki muidu eriti ei armasta:) Ja neile, kes seda "Kalevi" šokolaadi muidu ei söö;-) 

Kommentaare ei ole: