neljapäev, 23. detsember 2010

Jõuluhõnguline kohupiimakook

Tiina, kes teeb ühte parimatest koduleibadest, kelle kääritatud õunavein ei jää absoluutselt alla 1992.a. Põldsamaa Kuldsele ja kelle kõik toidud (alates lihast lõpetades marineeritud puravikega) viivad alati keele alla, võttis sellel aastal kätte ja tegi ise ka piparkoogitaigent, mida ta mullegi külla tulles kaasa tõi. Teades Tiinat võis arvata (ja nii oligi!!!), et tegemist on superhea vürtsika ja parimate koostisainetega tehtud taignaga. Piparkooke ma ise eriti ei armasta, küll aga muid kooke:) ja miks mitte proovida siis küpsetada õhtuks sõpradele külla minekuks kaasa hoopis üks lihtne kohupiimakook, põhjaks piparkoogitaigen. Õnneks jätkub seda taigent veel paari koogi jaoks!:)

Põhjaks rullisin lahti 350 g piparkoogitaigent, mille panin 24 cm läbimõõduga koogivormi. Soojendasin ahju 200 kraadini. Täidiseks segasin kokku:
3 muna
1,5 dl suhkrut
400 g maitsetut kohupiimapastat
100 g hapukoort
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl peenestatud värsket ingverit
1/2 apelsini riivitud koore

Valasin täidise vormi ja küpsetasin ahjus 30 minutit (kontrolli tikuga, kas kook on valmis). Ahjust välja võttes katsin koogi ühtlaselt 150 g hapukoorega, et täidis jääks niiske, mitte ei läheks kuivaks. Jahtunud koogi kaunistasin peenikeste apelsinikoore ribade ja apelsinist lõigatud viiludega. Täidis oleks ilmselt veel parem, kui see eelmisel päeval valmis teha ja jätta külmkappi ööpäevaks "tõmbama", et ingver ja apelsinikoor veelgi tugevamat maitset annaksid. Kook ise ilmselt ka on parim alles järgmisel päeval:) Pildil aga poseerib pisike Anett Rahel, kes oli tegelikult kooki piidlemas:)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas põhi peaks jääma krõbe? minul jäi veidi niiske, nii et koogitükki tõstes libises täidis seal viuh maha:) muidu kõik ilus ja kena. kas peaks põhja eelküpsetama?

Ann

Silja Luide ütles ...

Ann, tore, et meeldis:) koogi põhi peaks jääma pehme ja niiske natuke ja täidis seal ilusti püsima... võib-olla oleks Sinu ahjuga vaja kooki kauem küpsetada? aga kui meeldib krõbedam põhi, siis tuleks põhja eelküpsetada.