teisipäev, 22. oktoober 2024

Kohupiimaga õuna-galette



Sügis veel kestab ja õunu jätkub, nii et hõrgud küpsetised kuluvad alati ära, eriti jahedamal ajal sooja tee või kohvi kõrale :) Seega üks uus õunakook veel sel hooajal lisaks juba olemasolevatele on kindlasti hea mõte! Muide, see õuna-kohupiimagalett on väga hea ka pirnidega ;-)

Mulle sellised lihtsad ja rustikaalsed koogid nagu galetid väga meeldivad, sest need on ääretult kerged teha, samas on aga hästi maitsvad. Olen selliseid vabakujulisi küpsetisi omajagu valmistanud ja retsepte on nii raamatutes kui ka blogis. Siit leiab näiteks virsiku ja mandlitäidisega, õuna ja martsipani ning rukkijahuga rustikaalse ploomi-galette'id. Soolaseidki on juba mitu: feta ja tomati galette, suvikõrvitsa ja juustu ning spinati-feta pirukas munaga. Galeti puhul on see hea asi, et tainas tuleb lihtsalt lahti rullida, samas kui nt quiche'i puhul tuleb see ka ilusti vormi asetada ja reeglina enne täidise lisamist enne küpsetada. Nii et galett on üks lihtne küpsetis, aga minu arvates väga maitsev :)

Õunagaletile lisab seekord kodust mekki kohupiim, mis kulub mu lemmiktoorainete hulka. Kohupiimapirukad, -koogid jm -maiused on reeglina parimad just jahtunult seega soovitan ka sellel galette'il enne söömist  täielikult maha jahtuda lasta. 

Põhi:
200 g jahu
1 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
0,25 tl soola
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
130 g külma võid
1 tl õunaäädikat

Sega sõelutud jahu suhkrute, soola ja soovi korral ka kardemoniga läbi, lisa tükeldatud külm või ja haki noaga, töötle köögikombainis või näpi sõrmede vahel purutainaks. Töötle tainast nii vähe kui võimalik.

Lisa äädikas ja 3 sl jääkülma vett ning mätsi ühtlaseks tainapalliks. Mässi see toidukilesse, vajuta lapikuks ja aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi. 

Kohupiimatäidis:
200 g (1 pakk) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
1 muna
2 sl suhkrut
2-3 keskmist haput õuna
1 sl pruuni suhkrut
peotäis pohli, jõhvikaid või arooniaid

1 muna (soovi korral määrimiseks)
mündi lehti ja tuhksuhkrut (soovi korral peale raputamiseks)

Sega kohupiim läbi muna ja suhkruga. Puhasta õunad (soovi korral eemalda ka koor) ja lõika õhukesteks viiludeks. 

Rulli tainas jahusel pinnal u 30 cm läbimõõduga kettaks ja aseta tainarulli abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota sellele kohupiimasegu nii, et äärtest jääb 2-3 cm vabaks, seejärel laota ühtlaselt peale õhukeselt viilutatud õunad. Puista õuntele pruun suhkur, seejärel marjad. Keera galette'i ääred täidise peale. Soovi korral pintselda need lahti klopitud munaga. 

Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit, kuni tainas on pruunistunud ning täidis tahenenud.  Lase pirukal enne lahti lõikamist ja söömist jahtuda. Serveerimisel puista soovi korral peale mündilehti ja tuhksuhkrut.


Retsept ilmus aasta tagasi siin

teisipäev, 15. oktoober 2024

Eriti head õunatäidisega kaneelirullid

 

Need aromaatsed kaneelirullid on tavapärasest veelgi mahlasemad, sest sees on omajagu õunu. Olen neid juba korduvalt küpsetanud ja just see õunatäidsega variant on mu selle sügise kindel lemmik! Armastan värskeid pärmitainast kaneelisaiu ja hapukas õunatäidis teeb minu jaoks need kohe eriti maitsvaks ja loomulikult veelgi mahlasemaks. Lisaks on maja siis, kui need suus sulavad saiad ahjus on, vastupandamatuid aroome täis :) 

Kasutan küpsetamiseks ja kokkamiseks alati koduaia Antonovkaid ning ei koori neid kunagi, sest need on ju mahedalt kasvatatud ja kõik kasulikud ained on teatavasti õunal koore all. Iseasi muidugi, palju neist toitainetest pärast kuumutamist alles jääb, aga hea ikka teada, et andsid vitamiinidele ja mineraalidele vähemalt võimaluse :)

Õunu võib teha kahel moel. Need võib kas tükeldada ja lisada toorena või siis teha õunakeedis, mis tuleb täielikult maha jahutada enne, kui selle tainale laotad. Pean ütlema, et teine variant on küll aeganõudvam, kuid kordades parem :) Igaks juhuks on kirjas mõlemad versioonid, kui kui vähegi aega, siis tee ikka õunakeedis, mitte ära lisa lihtsalt tükeldatud õunu, aga samas saad ka nii igati hea küpsetise, sest kaneelisaiad on ju alati head ;-)

Mu retsept ilmus ka D-kokaraamatus, kuid kahjuks veidi rikutud kujul. Täidisesse läheb kindlasti või ja kaneel ning kas õunatäidis (mis on juba magus) VÕI õunad ja suhkur. Kui panna kaneelisuhkrut kaneeli asemel ja lisada õunatäidis, siis saab ikka jube magusad saiad, mis on ilmselt söödamatud. Kui aga kasutad tooreid õunu (st ei keeda enne neid läbi), siis on samuti retseptis kirjas olev 2 sl jahvatatud kaneeli ja 6 sl pruuni suhkrut täpselt paras ning D-kokaraamtusse kirjutatud 6 sl kaneelisuhkruga kindlasti sama hõrku tulemust ei saa. Sidruni mahl on õunakeedises samuti omal kohal - see aitab nii massil pakseneda kui ka takistab õuntel pruunistumast. Midagi ei juhtu, kui sa sidrunimahla ei lisa, kuid kui sul sidruneid kodus on, siis soovitan seda ikkagi teha:) Nii et palun võtke küpsetamisel aluseks ikka mu blogis olev õige retsept, kus kõik kogused on täpselt paigas tänu mitmekordsele läbi küpsetamisele ning maitsed ideaalses tasakaalus. :)

Tainasse läheb üks väike muna, aga kuna mul on viimasel ajal olnud kodus suured munad, siis olen muna tassis lahti kloppinud ja sellest umbes 2/3 lisanud tainasse, ülejäänud aga seganud läbi piima või veega ja kasutanud saiade määrimiseks enne ahju panekut. 

Olen neid saiu küpsetanud ahjuvormis (et nagu pidusai) ja ka ahjuplaadil nagu klassikalisi kaeelisaiakesi. Teine variant on parem, kuigi ka siis tekib raskusi saiade plaadil ära mahutamisega :) Järgmisel fotol on õunatükkidega saiad, mida on küpseatatud ahjuvormis nagu pidusaia. Kasutasin oma kõige suuremat vormi ja ikka pidin veel neli saiakest eraldi vormis küpsetama :)


Need saiad siin on aga õunakeedisega ja küpsetatud suurel ahjuplaadil. Suhteliselt napilt mahtusid ära :)



Tainas: 
70 g võid
2,5 dl täispiima
25 g pärmi
1 väike toasoe muna
4 sl suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
u 500 g jahu
0,25 tl soola
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)

Sulata või ja jäta jahtuma. Soojenda piim nö käesoojaks ehk u 37 kraadini. Lahusta pärm soojas piimas, lisa muna ja suhkrud ning klopi läbi. Sega sõelutud jahu soolaga, soovi korral lisa kardemon. Lisa jahusegu tainale ja klopi ühtlaseks. Viimasena lisa sulatatud või ja sõtku see tainasse.

Kata kauss köögirätiga ja jäta toatemperatuurile kerkima, kuni tainas on kahekordistunud. Kulub 30-60 minutit. Rulli tainas jahusel pinnal 0,3-0,4 cm paksuseks ristkülikuks. 

Õunakeedis (tee soovi korral):
6 keskmist hapukat õuna (kaal enne puhastamist u 800 g)
poole sidruni mahl (soovi korral)
1 sl võid
7 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
1 sl maisitärklist

Puhasta õunad, soovi korral ka koori, ja lõika väikesteks (max 1 cm) tükkideks. Kui soovid, siis sega läbi sidrunimahlaga.

Sulata poris või. Lisa suhkrud, sool ja õunatükid ning küpseta madalal kuumusel aeg-ajalt segades 5-10 minutit (sõltuvalt õunte sordist ja tükkide suurusest), kuni õunad on pehmed. Lisa maisitärklis, sega läbi ja lase veel mõned minutid küpseda, kuni keedis pakseneb. Vala õunakeedis kaussi ja lase jahtuda. 

Täidis:
5 keskmist hapukat õuna (kaal enne puhastamist kokku 500-600 g) ja 6 sl pruuni suhkrut 
VÕI õunakeedis
u 80 g toasooja võid
2 sl jahvatatud kaneeli

Peale:
1 muna
1-2 sl piima
tuhksuhkrut (soovi korral)

Puhasta ja soovi korral ka koori õunad ning lõika 0,5-1 cm tükkideks. Määri või lahti rullitud tainale, puista sellele ühtlaselt kaneel ning sejärel kas suhkur ja õunatükid või jahtunud õunakeedis.

Keera tainas rulli ja lõika sellest u 3 cm jämedused viilud (kokku 12-16 viilu). Aseta kas võiga määritud või jahuga ülepuistatud või küpsetuspaberiga kaetud võimalikult suurde ahjuvormi, kahte väiksemasse ahjuvormi või hoopis küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Kata saiad köögirätiga ja jäta toatemperatuurile 15-30 minutiks kerkima. Klopi muna 1-2 sl vee või piimaga lahti ning määri sellega saiad pealt ja külgedelt. 

Küpseta saiakesi 200-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni need on kuldpruunid ja läbi küpsenud. Soovi korral puista peale tuhksuhkrut. Kui tegid vahele õunakeedise, siis tasub lasta saiadel enne vähemalt 15 minutit jahtuda, sest see on tuline, kui kui lisasid tooreid õunu, siis naudi saiu kasvõi kohe pärast ahjust välja võtmist.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

kolmapäev, 9. oktoober 2024

Tiramisu - üks imeline magustoit Itaaliast :)

 

Kuigi Itaalias olen käinud juba vähemalt paarkümmend korda, siis Tiramisu sünnilinna Trevisosse sattusin alles esmakordselt. Ja seda tänu seal elavale ekskolleegile (tervitan siin Evat!), kes koos oma itaallasest elukaaslasega seda linnakest, ajalugu, Treviso kohalikke toite ja parimaid söögikohti meile tutvustas. Oli tõesti väga tore ja huvitav! :) Nii et Itaaliast naastes kirjutasin seekord Nädalalõpuleht LP-sse reisiloo Veneetsia, Treviso ja Firenze kohta ning rääkisin ühes teises väljaandes veidi pikemalt tiramisust.

Tiramisu, mis sõna-sõnalt tõlkides tähendab "tõmba/korja/tõsta mind üles", on üks maailmas levinuimaid Itaalias loodud desserte. Ja kui paljud muud road muutuvad laias maailmas ringi rännates sageli, näiteks pitsast on saanud sageli paksu põhja ja ananassiga küpsetis, mis algupärasest vägagi kaugel, siis tiramisu on jäänud suhteliselt autentseks. Selle loomise eest tahavad muidugi mitmed saapamaa maakonnad au endale võtta, kuid üldiselt loetakse seda siiski pärinevaks Treviso linnast. Linnaelanikud ise räägivad, et algselt valmistati ja pakuti seda magustoitu lõbumajades, et kliente ergutada :) 

Kuigi meile tundub see üks Itaalia traditsioonilistest magustoitudest, siis tegelikult ei ole see ilmselt veel sadat aastatki vana ja seda mainiti esmakordselt kokaraamatutes alles eelmise sajandi kuuekümnendatel aastatel. 

Peale ladyfingers ehk Savoy (itaalia keeles savoiardi) küpsiste on selle kohustuslikuks komponentideks kange kohv ja maskarpoone juust. Mascarpone on kreemjas ja pehme õrnamaitseline värske juust, mis oma suure rasvasisalduse tõttu (kuni 50%) on heaks komponendiks küpsetistele, dessertidele ja erinevatele muudele soolastele ja magusatele roogadele. Enamasti lehmapiimast (Itaalia lõunaosas kasutatakse vahel ka pühvlipiima) saadud koort kuumutatakse 75-90 kraadini ja lisatakse kas sidrunimahla või valge veini äädikat, et see hakkaks kalgenduma. 

Mis ladyfingers küpsistesse puutub, siis neid on saada ilmselt igas poes, isegi väiksemates, kuna tiramisu on juba aastaid ülipopulaarne magustoit Eestiski. Neid on lihtne ka kodus ise valmistada - siis on need värsked ja eriti hõrgud. Seekord pakun välja aga gluteenivaba versiooni nendest küpsistest.  Ilmselt juba 15. sajandil loodud biskviitküpsised on populaarsed üle maailma ning sobivad kerguse ja suure imamisvõime tõttu eriti hästi igasugustesse dessertidesse ja kausikookidesse. 

Alkohol tiramisu sees võib olla marsala (Sitsiiliast pärinev kangestatud vein), rumm, amaretto, koore- või kohviliköör, aga sobib ka konjak ja isegi viski; mina eelistan amarettot või mõnda muud mandlilikööri. Kohv peaks olema jahtunud ja kange; maskarpoone külm ehk otse külmkapist.

Küpsised peaks kohvi sisse kastma hästi kiirelt, sest need imavad endasse väga palju vedelikku ja muutuvad pikemal vedelikus hoidmisel lödiks. Küpsised peaksid siiski oma kuju hoidma ja jääma ilusa kihina. 

Suur osa retseptidest näeb ette kreemi valmistamisel vaid munakollaste kasutamise, kuid mina kasutan alati ära ka munavalged. Nii jääb maskarpoonekreem kohevam ja samas ei pea hakkama mõtlema, mida ülejäänud munavalgetega peale hakata. Muide, ka paljud itaallased lisavad munavalged kreemi hulka, nt Gianni peakokk Costantino teeb seda :)

Lase tiramisul taheneda ja maitsestuda külmikus vähemalt 4 h enne söömist. Nii jäävad ilusad kihid mitte ühtlane lödi mass. 

Retsepti kogus on paras u 20X30 cm suuruse vormi jaoks. Kogu kreem ja kõik valminud küpsised kuluvad ilusti ära.

Kui teed küpsised ise selle retsepti järgi, siis võid lisada ka taina valmistamisel ülejäänud munakollase kreemi sisse.


Tiramisu

4 muna
200 g suhkrut
500 g mascarpone't
4 sl alkoholi
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)
u 2 dl külma kohvi
u 30 ladyfingers küpsist (kokku 300-400 g)
kakaopulbrit

Eralda munakollased ja valged. Vahusta munavalged koos poole suhkruga kohevaks vahuks. Teises kausis vahusta munakollaseid ülejäänud poole suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa munakollasevahule maskarpoone, 2 sl alkoholi ja soovi korral ka vanilliekstrakt. Sega munavalgevaht kahes osas õrnalt ülejäänud kreemi hulka. 

Sega ülejäänud 2 sl alkoholi kohviga. Kasta sellesse küpsised kiirelt mõlemalt pool ja lao ühtlase kihina vormi põhja. Kata küpsised poole kreemiga. Korda sama ülejäänud küpsistega, seejärel laota või aseta pritskotiga peale ülejäänud kreem. Sõelu peale kakaopulbrit ja aseta vähemalt neljaks tunniks külmkappi. 


Gluteenivabad Savoy küpsised

3 muna
1 munavalge
130 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
140 g gluteenivaba jahu
1 tl küpsetupulbrit
näpuotsatäis soola
30 g tuhksuhkrut

Eralda muna kollased ja valged. Vahusta kollased 50 g suhkru ja vanillisuhkruga heledaks kohevaks vahuks. Vahusta teises kausis munavalged kohevaks ja lisa edasi vahustades vähehaaval ülejäänud suhkur, kuni tekib tugevate tippudega vaht. Sega munavalgevaht õrnalt kolmes osas munakollasevahu hulka. 

Lisa omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber läbi sõela munavahule, samuti sool ning sega õrnalt ühtlaseks. Tõsta tainas pritskotti (kui kasutad ka otsikut, siis see võiks olla u 1 cm läbimõõduga) ja tee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 10 cm pikkused ja 1,5-2 cm laiused küpsised jättes nende vahele 1,5-2 cm vahed. Sõelu küpsistele tuhksuhkur. Taina kogusest saab kaks plaaditäit küpsiseid ja küpseta need plaadid eraldi.

Küpseta ahjus 170 kraadi juures 13-15 minutit, kuni tainas on veidi kerkinud ning küpsis on pealt pisut pragunenud ja katsudes kõva. 

Lase ahjust välja võetud küpsistel u 5 minutit taheneda ja tõsta siis restile jahtuma. Kui küpsised kipuvad plaadile kinni jääma, siis libista enne metallist spaatel või nuga nende ja paberi vahelt läbi. Küpsised muutuvad jahtudes kõvemaks ja enne tiramisus kasutamist tasuks neid hoida üleöö toatemperatuuril. Sõltuvalt vormi suurusest kulub enamik neist küpsistest ära.

      teisipäev, 24. september 2024

      Lihtne õunakook pohlade ja mandlijahuga


      Seda kooki olen sel sügisel (vabandust - suve lõpus, sest ametlikult ju sügis alles algas) juba mitu korda teinud ja teen kindlasti veel :) Sobib see küpsetis nii veidi suuremale seltskonnale (kuna olen nüüd beebiga kodune, siis on meie jaoks 6 inimest juba päris suur seltskond ;-) ) kui ka väiksemale, kuid viimasel juhul olen teinud poole kogusest (sellise ümmarguse, nagu on jägmisel pildil). Sel juhul on see kook paras kolmele-neljale inimesele üheks õhtuks (beebit siinkohal ei arvesta, aga eks tema saab ka ju sellest koogist kaudselt osa läbi minu) :)

      Kook on lihtne teha ja et kodust kooki veidi huvitavamaks muuta, olen lisanud retsepti mandlijahu, konjaki ja vanillisuhkru. Ja loomulikult poetan tainasse ka vähemalt peotäie pohli, sest need on hetkel mu lemmikmarjad :) Juba mitu nädalat lisan pohli oma hommikupudrule ja söön neid ka päeva jooksul vähemalt korra veel, nt jogurti või kohupiimaga, samuti on palukad ideaalsed smuuti sisse. Pohli varun igal aastal sügavkülma ja alati keedan ka moosi - pohlamarmelaadi ja traditsioonilist pohla-õunamoosi

      Kook on gluteenivaba, kuid võid seda teha ka nisujahuga, kui on soov. Selleks asenda maisi- ja riisi- või toortatrajahu 180 g nisujahuga. Küpsetuspulbrit on sel juhul vaja vaid 1 tl. 

      Kui soovid väiksemat kooki, jaga tooraine kogused kahega ja tee kook 24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse koogivormi. Siis on kook selline nagu sel fotol ;-)


      Vaja läheb:
      150 g sulatatud võid
      4 toasooja muna
      170 g suhkrut
      2 sl vanillisuhkrut
      200 g hapukoort
      2 sl brändit, konjakit või külma kanget kohvi
      60 g mandlijahu
      80 g toortatra- või riisijahu
      100 g maisijahu 
      3 tl küpsetuspulbrit 
      u 100 g pohli (soovi korral)
      700-800 g puhastatud ja tükeldatud (u 1 cm) või viiludeks lõigatud hapusid õunu (parim on Antonovka)
      1 sl kaneelisuhkrut VÕI 1 tl jahvatatud kaneeli segatud 2 tl pruuni suhkruga
      tuhksuhkrut (soovi korral)

      Tükelda ja sulata või ning lase u 15 minutit jahtuda. Vahusta munad suhkrutega heledaks kohevaks vahuks. Lisa või, hapukoor ja alkohol või kohv, seejärel omavahel segatud kuivained. Sega õrnalt läbi, soovi korral lisa ka pohlad ja tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud 20x30 cm ahjuvormi. Laota peale õunad (suru neid õrnalt veidi taina sisse, et kõik ära mahuks), seejärel puista õuntele kaneelisuhkur.

      Küpseta kooki 200 kraadises ahjus u 30 minutit, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil enne lahti lõikamist u 15 minut taheneda ja naudi seejärel kohe soojalt, kuid see on hea ka jahtunult. Eriti hea on õunakook koos vanillijäätise, -kastme või -kreemiga. Kui soovid, puista koogi peale ka tuhksuhkrut.


      Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

      reede, 20. september 2024

      Õuna-ploomi vürtsmoos (tšatni)


      See on hämmastav, kui populaarsed on sel aastal hoidiste retseptid. Mitmetel blogis olevate hoidiste postitustel on igapäevaselt suisa sadu külastusi ja oma FB kontolgi näen nende retseptide postituste osas suisa kuuekohalisi vaatajanumbreid. Ei tea, kas selles on "süüdi" pikaaegne majanduslangus ja inimeste ostuvõime vähenemine või on lihtsalt paljud avastanud ise tegemise rõõmu, igal juhul minu arvates on see äärmiselt positiivne trend. Ma ise olen siin ju aastaid sellest muudkui rääkinud, et enda tehtud asjad on need kõige paremad ja maitsvamad, lisaks ka tead, mis neis täpselt sees on ja kuidas need on valmistatud, nii et mulle teeb suurt rõõmu, kui inimesed ise kodus kokkavad ja hoidistavad :) Ja eriti head on minu arvates just enda tehtud moosid, seda eelkõige suhkru koguse osas. Oma maasika -, aprikoosi- ja pohlamoosi võin ma tõesti lõputult süüa :) Ja tõeliselt mugav on talvisel ajal võtta keldris riiulilt mõni enda tehtud supõhi, nt borši- või vürtsika tomatisupi oma.

      Et aga häid ideid hoidiste osas pole kunagi liiga palju, tegin mitme toreda ja andeka hoidistamisspetsialistiga ka loo, kus nad oma retsepte ja tegemisõpetusi jagasid. Näiteks räägib akadeemik Anne Kahru põhjalikult seente marineerimisest, Altmõisa imearmas perenaine ja andekas kokk Meeli Lokk aga jagab kolme erinevat õunamoosi retsepti jne. Leiab ka teistmoodi aprikoosimoosi, suvikõrvitsahoidise, aroonia-suvikõrvitsamoosi ja erilise ploomidžemmi tegemisõpetused suurima retseptiportaali Nami-Nami perenaiselt Pille Petersoolt ja kunagiselt telekokalt Vambola Mooreselt. 

      Vürtsikad keedised ehk tšatnid on minu jaoks ideaalsed (ja leiavad pidevalt kasutust) just juustu-singivaliku juurde, kuid tegelikult passivad need ka liharoogade lisandiks. Ja mulle väga meeldib neid valmistada :) Kusjuures, tšatni puhul on tegemist hoidisega, mis seistes läheb aina paremaks ja paremaks, sest maitsed intensiivistuvad.

      Blogis on olemas juba paar tšatni retsepti: õuntega ning ploomidega on suisa juba kaks tükki see ja see. See vürtsmoos on taas peamiselt ploomidega, sest need on minu jaoks parim tšatni materjal :)

      Vaja läheb:
      2 sl õli
      3 keskmist sibulat
      2 keskmist küüslaugu küünt
      1 tšillipipra kaun
      2-3 cm jupp ingverit
      1 tl jahvatatud kaneeli
      1 tl piparkoogimaitseainet
      1 kg ploome (puhastatud viljade kaal)
      2 keskmist hapukat õuna
      100 g pruuni suhkrut 
      4 dl õunaäädikat
      250 g moosisuhkrut

      Haki puhastatud sibul, küüslauk ja tšillipipar peenelt ning riivi ingver. Kuumuta poti põhjas õli ja prae keskmisest madalamal kuumusel sibulat, küüslauku, tšillit, ingverit ja maitseaineid u 10 minutit, kuni sibulad on pehmeks muutunud. 

      Lõika väiksem,ad ploomid pooleks ja suuremad neljaks ning eemalda kivi. Puhasta õunad ja lõika 0,5-1 cm tükkideks. Lisa need potti koos pruuni suhkru ja äädikaga ning lase u 1,5 h madalal kuumusel õrnalt podisedes keeda, kuni moos hakkab paksenema. Sega moosi keemise ajal aeg-ajalt. Lisa moosisuhkur ja kuumuta veel 10-15 minutit. 

      Lase vürtsmoosil 10-15 minutit seista ja tõsta siis steriliseeritud purkidesse. Kaaneta kohe. Enne söömist lase tšatnil vähemalt kaks nädalat maitsestuda. 


      Retsept ilmus aasta tagasi siin

      kolmapäev, 18. september 2024

      Suvikõrvitsast spegettidega "pasta" pestoga



      Tundub, et suvi ikka kestab veel ja suvikõrvitsaidki tuleb muudkui juurde :) Mina igal juhul tegin just suvikõrvitsanuudleid ja plaanin nädalavahetusel ühte oma lemmikut juusturikast galette'i küpsetada. See suvikõrvitsaroog siin on selline, kus päris makarone pole, kuid sel suvel valmistasin korduvalt ka sellist tsukiinist nuudlitega pastat, milles ka spagetid ja kukeseened. Kusjuures, selle kohta ütles mu 7-aastane õetütar, et see on nii hea toit, et peaksin ta emale retsepti saatma :)

      Suvikõrvitsanuudlid, mida võib eesti keeles ka näiteks suudliteks nimetada, sest inglise keeles on kasutusel nimetus "zoodles", mis tuleb sõnadest zucchini ja noodles. Nende valmistamiseks on palju erinevaid variante alates mandoliinist ja spetsiaalsest aedvilja spiraalitajast lõpetades köögikombaini riiviga. Loomulikult saab suudleid teha ka terava noaga hakkides tehes kõigepealt suvikõrvitsast pikuti õhukesed viilud ja need siis u 0,5 cm jämedusteks ribadeks lõigates.

      Mina segan sellesse pastasse sageli ka eelmisest päevast ülejäänud liha või kala, et oleks toekam roog. Sel nädalal näiteks kasutasin ära ahjus päev tagasi küpsetatud forelli. 

      Selle toidu sisse on lisatud pestot, mille mina ikka alati ise teen (sest värske pesto on parim!), kuid aja kokkuhoiu mõttes või kui lihtsalt ei viitsi ise teha, võib alati kasutada ka poes müüdavat pestot.

       
      Kõigepealt tee valmis pesto, selleks on vaja:
      u 100 g basiilikulehti (2 potti)
      2 küüslauguküünt
      1 sidruni mahl
      1 dl esimese külmpressi oliiviõli
      peotäis piiniaseemneid
      50 g kõva laagerdunud juustu (Parmesan, Grana Padano vmt)
      veisi soola ja pipart

      Haki basiilikut (saab kasutada ka varsi) väiksemaks ja küüslauk peeneks. Aseta mõlemad koos sidrunimahla ja natukese soolaga köögikombaini ning töötle kiirelt (mitte üle 30 sekundi) puruks. 

      Lase köögikombainil madalal kiirusel edasi töötada ja vala ühtlase nirena sisse õli. Seejärel lisa seemned ning töötle veel maksimaalselt 30 sekundit, kuni need on purustatud. Viimasena aseta anumasse juust ja sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Aseta pesto õhukindlalt suletavasse anumasse, vala peale pisut õli ja hoia seda külmkapis. 

      Pastaroa jaoks on vaja:
      2 keskmist suvikõrvitsat (kaal kokku u 400 g)
      oliiviõli
      1-1,5 dl pestot
      2 küpset avokaadot
      soovi korral sidrunimahla ja pipart
      u 50 g kõvemat laagerdunud juustu (Parmesan, Grana Padano vmt)

      Tee suvikõrvitsast nuudlid. Kuumuta pannil veidi õli ja prae selles mõned minutid suudleid. Soovitan seda teha kahes osas, et kõik suvikõrvitsa ribad ühtlaselt läbi küpseks. 

      Sega küpsenud suudlid kas pannil või eraldi kausis läbi pestoga. Lõika avokaadod pooleks, eemalda kivi, võta lusikaga viljaliha välja ja jäta kas tükkideks või tee kahvliga pudruks. Lisa avokaado suudlitele ja sega läbi. Soovi korral pigista peale sidrunimahla ja jahvata pipart. Serveerimisel puista peale riivitud juustu. 

      neljapäev, 12. september 2024

      Üks lihtne mahlane õunakook :)


      Kui on selline õunauputus, siis loomulikult tuleb õunakooke blogisse muudkui juurde lisada ;-), kuigi neid on siin juba väga palju. Lisaks leiab blogist ka õuntega hoidiseid ja muid maiuseid ning isegi soolaseid toite. Õunakooke jm roogasid meeldib mulle teha just hapude õuntega ning nii maitse kui ka tekstuuri poolest on mu absoluutseks lemmikuks Antoonovka. See sort on juba lapsepõlvest saadik mulle tuttav, sest meil kasvab see koduaias, ja sel aastal pakub see u 100 aastat vana puu õnneks kohe eriti rikkalikku saaki. Nii et sel sügisel valmib mu köögis eriti palju maitsvaid õuntega toite ;-)

      See on üks lihtne kodune õunakook, mis sulab suus ja säilib mahlane veel mitu päeva. Küpsetist saab teha veelgi maitsvamaks, näiteks võid koogi sisse lisada peotäie marju (pohli või jõhvikaid) või hoopis koogi peale veidi pruuni suhkrut puistata enne selle ahju panekut. Samuti võib peale puistata mandlilaaste või hakitud pähkleid (nt sarapuu või Kreeka). 

      Kui soovid gluteenivaba kooki, siis asenda nisujahu riisijahuga ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku 2,5 tl). 


      Vaja läheb:
      170 g võid
      500-600 g hapusid õunu (puhastatu kaal)
      1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni
      4 toasooja muna
      170 g suhkrut
      200 g hapukoort
      120 g jahu
      4 sl kartulitärklist
      1,5 tl küpsetuspulbrit
      tuhksuhkrut 

      Tükelda või, sulata ja lase jahtuda. Lõika õunad 1-1,5 cm tükkideks ja sega läbi kaneeli või kardemoniga. 

      Klopi munad suhkruga lahti, sega hulka hapukoor ja sulatatud või. Teises kausis sega sõelutud jahu tärklise ja küpsetuspulbriga ning seejärel sega see õrnalt munasegu hulka. Viimasena sega tainasse õuanatükid. 

      Laota tainas u 20X30 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse vormi ja küpseta 180-kraaadises ahjus 30-40 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

      Lase koogil vormis jahtuda, sõelu peale tuhksuhkrut ja lõika ruutudeks. 


      Retsept ilmus aasta tagasi siin

      esmaspäev, 9. september 2024

      Õuna-kaneeli sai ehk vürtsikas õuna-babka



      Babka on viimastel aastatel Eestiski popiks saanud ja blogis on juba olemas üks eriti maitsev soolane juustuga babka. Seekord aga praegusele õunahooajale kohsaelt lisan juurde kaneeliküllase õunatäidisega babka, mis samuti sulab suus :)

      Kuigi praegu on laias maailmas tohutu palju erinevaid babkasid, siis algselt kasutatigi selle küpsetise valmistamisel kaneeli; šokolaad ja pähklikreem on alles 20. sajandil ameeriklaste poolt lisatud. Seal riigis on see küpsetis nii popp, et babkast on saanud ka vastav pitsa, jäätis ja sõõrikud :D Igal juhul kui babka ajalugu, sh päritolu jne rohkem huvitab, siis aasta tagasi kirjutasin sellest siin

      Enamasti laotatakse sellisele saiale peale veel ka suhkrusiirup, kuid minu arust see on niigi piisavalt magus ja mahlane ning ma ise ei tunne vajadust seda veel ka kleepuvaks muuta. Kui soovid, võid tuhksuhkrut peale raputada, ga minu jaoks on selle küpsetise krõbe pealispind niisama kõige nauditavam. 

      Nagu ikka pärmitainast küpsetised, nii ka babka on parim just ahjusoojalt, kui tänu rikkalikule täidisele võib seda isegi paar päeva säilitada. Jahtunud saia tuleks hoida õhukindlas anumas või küpsetuspaberisse mässituna. 

      Tainas:
      120 g sooja piima 
      7 g kuivpärmi
      1 suur toasoe muna
      50 g sulatatud ja veidi jahtunud võid
      280 g jahu
      0,25 tl soola
      2 sl suhkrut
      1-2 sl vanillisuhkrut
      0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)

      Sega soe piim pärmiga. Lisa ülejäänud ained ja sega kergelt läbi. Lase tainal u 5 minutit seista. Seejärel sõtku tainast kas käte või lauamikseri abil, kuni see on pehme ja vetruv (kulub vähemalt 5 minutit). Tõsta tainas jahusele pinnale ja töötle seda peopesade abil veel umbes minut. Aseta tainas kergelt õlitatud kaussi, kata köögirätiga ja lase 45-60 minutit kerkida, kuni tainas on kahekordistunud. 

      Õunatäidis:
      200 g haput õuna (see on puhastatud õunte kaal)
      u 1 sl võid
      1 sl pruuni suhkrut
      1 tl jahvatatud kaneeli
      näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit

      Tükelda puhastatud ja soovi korral ka kooritud õun, tehes sellest max 1 cm läbimõõduga tükid. Aseta kõik ained pannile ja kuumuta, kuni õunad on pehmed. Vala täidis kaussi ja lase jahtuda. 

      Kaneelitäidis:
      60 g toasooja võid
      60 g pruuni suhkrut
      1-2 tl jahvatatud kaneeli

      Sega täidise ained omavahel kreemiks. 

      Kummuta tainas kausist jahusele pinnale, vajuta õhk välja ja rulli 30x40 cm ühtlase paksusega ristkülikuks. Määri tainale kaneelitäidis ja seejärel laota ühtlaselt peale õunatükid. Rulli tainas lühemast poolest alustades rulliks. Lõika terava noaga rull pikkupidi keskelt pooleks. Tõst pooled üksteisest paar korda üle, et tekiks palmik, vajuta otsad kokku ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm pikkusesse vormi. 





      Kata vorm ja lase kerkida veel u 30 minutit, kuni sai on kohev. Küpseta 180-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni sai on pealt kuldpruun. Lase enne lahti lõikamist saial veel u 15 minutit taheneda. Jahtunud saia hoia õhukindals anumas või küpsetuspaberisse mässituna toatemperatuuril. 


      Retsept ilmus siin

          teisipäev, 3. september 2024

          Suvikõrvitsarullid tomatikastmes


          Suvikõrvitsaid veel kasvab jõudsalt, nii et mõtlesin lisada ühe retsepti, mida tegelikult esmakordselt tegin juba aasta tagasi. Ajakulu on selle roa puhul pigem mõõdukas ja julgen seda argiõhtukski soovitada, kuigi päris minutitega see valmis ei saa, sest suvikõrvitsad tuleb üleliigsest vedelikust vabastada, täidis valmis teha ja siis kogu kupatust veel ka veidi ahjus küpsetada :)

          Selle roa saab valmistada kas suuremal pannil, midas saab ka ahju panna, või hoopis vormis. Kui valmistad roa panni asemel ahjuvormis, siis võid kastme jaoks võtta ühe asemel kaks purki purustatud tomateid, et kastet oleks piisavalt. Pannile aga kahjuks rohkem kui ühest purgist tehtud kaste ei mahu.

          Eriti hea on tomatikastmega suvikõrvitsarullid ahjusoojana koos krõbeda saiaga, aga võib juurde ka pastat või riisi pakkuda.

          Vaja läheb:
          2 keskmist suvikõrvitsat (kaal kokku u 400 g)
          300 g hakkliha
          1 keskmine paprika
          2 küüslaugu küünt
          400 g (1 purk) purustatud tomateid
          1 tl kuivatatud punet
          0,5 tl tšillihelbeid
          soola, suhkrut ja musta pipart
          200 g ricotta't
          100 g kõva laagerdunud juustu (Parmesan, Grana Padano vmt)
          1-1,5 dl pestot
          2 mozzarella-palli (kokku u 250 g)
          värsket basiilikut

          Lõika suvikõrvitsast pikkupidi õhukesed viilud. Seda saab teha nii mandoliini ja juustunoa kui ka köögiviljakoorijaga. Aseta suvikõrvitsaviilud majapidamispaberile, puista peale soola ja jäta u 30 minutiks seisma. Kuivata majapidamispaberiga suvikõrvitsatelt pinnale tõusnud vedelik. See on oluline, et roog pärast küpsemist liialt vesine ei jääks. 

          Pruunista hakkliha vähemalt 28 cm läbimõõduga pannil, mida saab ka ahjus kasutada. Lisa tükeldatud paprika, peeneks hakitud küüslauk  ja maitseained (pune, tšilli, sool, suhkur ja pipar) ning prae segades veel mõni minut. Vala pannile tomatikonserv ning lase u 10 minutit madalal tulel podiseda, kuni kaste veidi pakseneb.

          Sega ricotta ja riivitud kõva juust pestoga läbi. Aseta iga suvikõrvitsaviilu sisse u 1 tl täidist või pane kaks viilu kõrvuti ja kasuta u 1 sl täidist ning keera rulli. Aseta rullid pannile kastme sisse ja puista peale tükkideks rebitud mozzarella. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. 

          Lase roal pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda. Puista peale basiikulehed ja naudi kohe. 

            kolmapäev, 28. august 2024

            Pohla-õunakissell kohupiimamuffinitega


            See magustoit on tõeliselt hea! Pole liiga magus, samas on hästi mahlane ja maitseküllane. Pohla-õunamoosist inspiratsiooni saanud kissell ja väiksed kohupiimavormikesed või -koogikesed või -muffinid - kuidas keegi neid nimetada soovib-, on koos nii maitsev kombo, et seda võiks lõputult süüa :) 

            Kissell on minu arvates geniaalne leiutis - hästi lihtne teha (saab tõesti megakiirlt valmis), mõnusalt mahe ja meeldib reeglina nii suurtele kui ka väikestele. Eriti hea kombo on marjadest pakatav kissell kohupiimakreemide ja -vormidega, kuid seekord otsustasin teha hoopis muffinilaadsed vormikesed. 

            Kisselle koos erinevate kohupiimavormide ja -kreemidega on mul blogis juba mitmeid, näiteks:





            Nii et kissellifännidele valikut on :)

            Aga mõned näpunäited igaks juhuks ka, et see lihtne magustoit veelgi kergem teha oleks:

            * Kissellile annavad pohlad kerget mõrkjat mekki ja mina piirdusin siin vaid 200 g suhkruga - täpselt parajalt magus sai nautimiseks nii nende kohupiimamuffinitega kui ka niisama.

            * Soovitan kasutada silikonist muffinivorme, sest paberist vormidesse võib muffin kinni jääda. Kui neid pole, siis määri metallist muffinivormid korralikult võiga ja puista üle jahuga. 

            * Kartulitärklise asemel võib kasutada ka maisitärklist, kuis sel juhul tuleb kissell paksenemiseks keema lasta. Kartulitärklise puhul tuleb aga keemist vältida, sest muidu kaotab see oma mõju ja kissell jääb ikkagi vedel. 

             

            Kissell:
            300 g pohli
            4 keskmist õuna
            200-300 g suhkrut
            4 sl kartulijahu ehk -tärklist

            Lõika puhastatud ja kooritud õunad tükkideks. 

            Aseta pohlad ja õunad koos suhkru ja 1,2 l veega potti, lase keema tõusta, keera kuumust vaiksemaks ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni viljad on pehmed ja kergelt lagunenud. Sega kisselli aeg-ajalt keemise ajal.

            Keera kuumus kinni ja sega eraldi anumas kartulitärklis külma veega ühtlaseks. Vala tärklisesegu ühtlase nirena potti ise samal ajal kisselli segades, et ei tekiks tükke.

            Kuumuta kisselli mõni minut samal ajal segades, kuni see pakseneb nii paksuks, kui soovid. Kui kissell aga juba tärklise sisse segamisel muutub parajalt paksuks, pole vajagi enam kuumutada. Ära kisselli keema lase! Lase kissellil täielikult jahtuda ja aseta see siis külmkappi. 

            Kohupiimamuffinid:
            50 g sulatatud võid
            3 muna
            50 g suhkrut
            1 sl vanillisuhkrut
            600 g (3 pakki) vanilli- või rosinakohupiima
            20 g tärklist
            30 g nisu- või riisijahu 
            0,5 tl küpsetuspulbrit

            Sulata või ja lase veidi jahtuda. Klopi munad suhkrutega kergelt lahti ja sega hulka kohupiim. 

            Sega kuivained (jahu, tärklis ja küpsetuspulber) omavahel. Sega kuivainesegu kohupiimasegu hulka, viimasena lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. 

            Jaota tainas 11-12 silikoonist muffinivormi vahel neid mitte päris ääreni täites, vaid jättes ülevalt äärest vähemalt 0,5 cm tühjaks. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit, kuni muffinid on tahenenud ja pealt kergelt kuldsed. Lase koogikestel täielikult jahtuda ja hoia neid kuni söömiseni külmkapis.


            Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

            neljapäev, 22. august 2024

            Jahuvabad banaanipannkoogid


            Need jahu ja lisatud suhkruvabad pannkoogid on mõnusalt magusad. Kuna neis jahu ei ole, siis loomulikult ei ole need kohevad, kuid see-eest sobivad neilegi, kes jahu süüa ei taha :)

            Mul on siin kaks suurepärast kohevate banaanipannkookide retsepti: õhulised pannkoogid viilutatud banaaniga ja kohevad pannkoogid püreestatud banaaniga. Mõlemas neid on sees ka (gluteenivaba) jahu. See retsept on aga selleks, kui soovid gluteeni- või jahuvabasid pannkooke, kuid kodus on vaid nisujahu. Ehk siis see on hea võimalus teha pannkoogid ilma jahuta :)

            Pildil on vanillimekiga pirnimoos, mis passib nende pannkookide juured väga hästi ;-)

            Vaja äheb:
            2 suurt küpset banaani
            4 muna
            0,5 tl küpsetuspulbrit
            sorts vanilliekstrakti (soovi korral)
            õli praadimiseks

            Serveerimiseks: marju, pähkleid, moosi, mett, kondenspiima, jäätist jne jne 

            Tee kahvliga banaanid püreeks. Lisa lahti klpitud munad, küpsetuspulber ja soovi korral ka vaniliekstrakt. Sega ühtlaks tainaks.

            Kuumuta pannil õli ja tee supilusika abil pannile koogid. Küpseta neid keskmisel kuumusel kummaltki poolt mõni minut, kuni pannkoogid on kergelt pruunistunud. 


            Üks eriti hea pirnimoos



            Ma olen juba lapsest saadik olnud suur pirnisõber :) Kusjuures pirnil ja pirnil on megasuur vahe. Kuna koduaia pirnid on niivõrd maitsvad (reeglina olenemata sordist), siis poes müüdavad välismaised viljad ei lähe mulle kohe üldse peale. Mõned neist on seebimaitsega, mõned kuidagi vesised, mõned jälle lääged jne ning õiget pirnimekki neis nagu polegi ... Seega söön pirne just praegusel ajal ja ülejäänud aasta jooksul hästi vähe, kuid kasutan neid ikka aeg-ajalt küpsetamisel. Näiteks on pirnid suurepärane kooslus sinihallitusjuustuga ja blogis on suisa kaks erinevat pirukat - maitserikas quiche ja lehttainaga ampsud. Olen pirnidest teinud ka martsipaniga krõbediku, struudlit ja mandlitäidisega koogi, mis kõik on mõnusalt maitserikkad ja tasuvad proovimist ;-)

            Kodumaised pirnid on valmis juba paar nädalat (vähemalt Lõuna-Eestis) ja on ise juba nii head, et midagi erilist polegi vaja juurde lisada. Küll aga aitab ehe aromaatne vanill maitseid alati täiustada, õunad aga lisavad moosi paksenemiseks vajalikku pektiini. Sidrunimahlgi aitab koostöös suhkruga kuumutamisel moosil pakseneda. Tulemuseks on imelise vanillimekiga pirnimoos, mis pole liialt magus, vaid milles hape ja magusus on tasakaalus nagu ühes ideaalses maiuses see olema peab. 

            Moosisuhkru asemel võid kasutada ka tavalist suhkrut ja siis on keetmisaeg vähemalt 20 minutit pikem, et moos tuleks parajalt paks. Soovitan suhkru sel juhul kohe koos puuviljadega potti panna. 

            Vanillikaunu ei pea pärast kasutamist ära viskama. Soovi korral pese need puhtaks ja kasuta mujal, mina näiteks lisan need enda tehtud vanilliekstrakti pudelisse. Vanilliekstrakti kasutan küpsetamisel päris palju ja iga täiendus sinna pudelisse on alati teretulnud :)

            Pildil on jahuvabad banaanipannkoogid, mis on igati hea kooslus pirnimoosiga ;-)



            NB! Retseptis on kirjas õunte ja pirnide kaal pärast puhastamist.

            Vaja läheb:

            1 vanillikaun

            2 sidrunit

            1 kg pirne

            200 g suhkrut

            400 g õunu

            200 g moosisuhkrut


            Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja tõmba terava noaga seemned välja. Lõika sidrunid pooleks ja pigista neist mahl välja. Vala sidrunimahl ja 1 dl vett potti, lisa vanilliseemned ja sega vispliga ühtlaseks. 


            Seejärel lisa potti vanillikaunad ning u 1-2 cm tükkideks lõigatud pirnid ja õunad ning tavaline suhkur. Aseta potile kaas ja kuumuta madalal kuumusel aeg-ajalt segades u 40 minutit, kuni puuviljad on pehmed ja lagunenud. Kui sa ei soovi moosis puuviljade tükke, siis keeda 10-15 minutit kauem.


            Lisa moosisuhkur, sega korralikult läbi ja keeda madalal kuumusel veel 10-15 minutit. Keera kuumus kinni ja lase moosil kaane all 10 minutit seista. Eemalda vanillikaunad.


            Vala moos steriliseeritud purkidesse (selleks hoia neid vähemalt 20 minutit 120-kraadises ahjus) ja keera kaas peale. Kaas võiks olla enne seda vähemalt 5 minutit keevas vees seisnud. Moos pakseneb seistes.



            Retsept ilmus aasta tagasi siin


            reede, 2. august 2024

            Lihtne ja mahlane vaarika-šokolaadikook aka blondie


            See valge šokolaadi ja vaarikatega kook on kerge valmistada ja mõnusalt mahlane ning sobib magusaks ampsuks nii soojal suveõhtul kui ka vihmase ilmaga :) Selliseid valge šokolaadiga brownie-tüüpi kooke kutsutakse blondie'ks ja avastasin, et mul on neid blogisse juba terve hulk kogunenud. Kusjuures, kõik retseptid on erinevad :) Panen need nüüd siia kirja ka, sest siis on kõik ühes kohas olemas:


            * ja teine mustika-blondie







            Mis aga sellesse kooki siin puutub, siis kui soovid karamellisemat kooki, kasuta pruuni suhkrut valge asemel. Kui kasutad gluteenivaba jahu (mina olen nisujahu riisijahuga asendanud), siis lisa 1 tl küpsetuspulbrit.

            Vaja läheb:
            160 g võid
            100 g valget šokolaadi
            200 g suhkrut
            3 suurt muna
            200 g jahu
            näpuotsatäis soola
            1 sl konjakit või brändit või külma kanget kohvi
            150-200 g vaarikaid vm marju (nt mustikaid, tikreid, kirsse, sõstraid)
            paar peotäit mandlilaaste

            Tükelda või ja šokolaad, aseta paksupõhjalisse kastrulisse või kausiga vesivannile ning lase sulada. Sega ühtlaseks ja jäta jahtuma.

            Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa sõelutud jahu, sool ja alkohol või kohv, seejärel või-šokolaadisegu ning sega ühtlaseks. 

            Vala tainas u 20x25 cm neljakandilisse vormi, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Puista peale vaarikad ja mandlilaastud ning küpseta 180-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni kook on tahenenud ja pealt kuldpruuniks muutunud. 

            Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks. 


            Retsept ilmus ka D-kokaraamatus